Ćira ponovo prevozi putnike: Nostalgična i nezaboravna vožnja kroz 22 tunela i preko 5 mostova

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" na Mokroj gori otvorio je vrata gostima koji žele da se provozaju vozom "Nostalgija" ili borave u nekom od ugostiteljskih objekata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2020.

11:59

Ćira ponovo prevozi putnike: Nostalgična i nezaboravna vožnja kroz 22 tunela i preko 5 mostova
Mokra Gora/Foto: depositphoto/raagoon@gmail.com

Na "nostalgičnu" vožnju prugom uskog koloseka prvi su stigli domaći gosti.

"Struktura gostiju je promenjena, putnici su uglavnom iz Srbije. Popunjenost voza je oko 40 odsto. Imamo dva polaska u 10.,30 i 13.30 časova. Cena karte je ostala nepromenjena - 900 dinara, deca od šest do 14 godina plaćaju 450, a mlađi ne plaćaju", kaže Željko Špijunović iz "Srbija voza".

Voz "Nostalgija", popularni ćira, vozi oko dva i po sata kroz predele između Zlatibora, Šargana i Tare, dolinom reke Kamišine.

Prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Njegova pruga je uskog koloseka i čini osmicu savladavši 300 metara visine na 3,5 kilometara.

Na putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja se u stanicama Golubići, pravljenim za film "Život je čudo", i Jatarama, u kojima nije prodata nijedna karta.

Zastane i na vidikovcu Krst, odakle se vidi kako pruga čini osmicu, ali i na Ludom kamenu, koji je posebno atraktivan, jer, kažu, ispunjava sve želje.

Godišnje se kroz predele Mokre gore preveze i do 100.000 turista. Mnogi od njih obilaze Taru, Zlatibor, Mećavnik, Višegrad i mokrogorske izvore, među kojima su i lekoviti Bele vode.

"Ova voda je pogodna za lečenje zapaljenja očnih kapaka, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sam taj ambijent je fantastičan, tu je i mala šumska pruga, uža od ove kojom se gosti voze, nekada se njome građa vozila, a tu je i Crkva Jovana Krstitelja", kaže Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica".

Voz "Nostalgija" je deo Muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica", čiji su ugostiteljski i smeštajni kapaciteti spremni da, uz sve propisane mere zaštite, prime sve turiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: