Prelepe plaže, čisto more i gotovo netaknuta priroda FOTO

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji.

Izvor: B92, the culture trip

Utorak, 23.07.2019.

16:51

Prelepe plaže, čisto more i gotovo netaknuta priroda FOTO
Foto: ollirg06/depositphotos.com

Za vas smo izdvojili nekoliko mesta koje možete da obiđete ako se odlučite da letujete u Albaniji.

Drimades je možda i najlepša plaža u celoj Albaniji. Maleni zaliv u blizini sela Dermi. Stene na ovoj plaži razdvajuju deo sa kamenčićima od dela gde je pesak. Čak ni u sezoni nema previše gužve, što ovu plaža je idealna za ceklodnevno uživanje.
Dermi je jedno od najpoznatijih letovališta u Albaniji. Plaža je jedna od najdužih, pa čak i kada je gužva uvek se nađe mesta za još neki peškir da se spusti na kamenčiće.
Plaža Livadi u mestu Himara, okružena maslinicima i tirkiznim morem je često izletište za sve on koji letuju u blizini. Ova plaža je poznata po čistom plavom moru. Na plaži postoje restorani i kafići, što olakšava celodnevni boravak ovde.
Najduža plaža u Jonskom moru jeste Borš. Peščana plaža se prostire na sedam kilometara gotovo netaknute obale. Okružena je maslinovim drvećem i obroncima planina. Uprkos svojoj lepoti, Borš nikada nije pretrpana turistima iako do nje možete doći kolima, autobusom, pa čak i taksijem iz Himare ili Sarande.
Valona je treći najveći grad u Albaniji i veoma je popularan i među našim turistima. Poseduje nekoliko prelepih plaža poput Radime, Orikuma, Pulebarda ili Narta. Za koju god da se odlučite, napravićete pravi izbor.
Ksamil takođe poseduje nekoliko prelepih plaža, te nikada nije problem pronaći idealno mesto u pesku. Najbolje je u Ksamil doći u junu ili septembru. Možete prodićem obići i obližnja ostrvca i uživati na plaži okruženi prostranim tirkiznim morem.
Gjipe je sakrivena iza brda, pa je ova plaža savršena za sve one koji žele da u miru i uz šum talasa uživaju. Od najbližeg puta je potrebno pešačiti oko pola sata, ali kada stanete na pesak i ugledate vodeno prostranstvo, shvatite da se svaki korak isplati.
Za svega 15 muinuta vožnje od Valone stižete do Narte. To je prelepa peskovita laguna čiste vode idealna za porodice. U blizini se nalazi malo ostrvo Zvernec na kojem je u sred šume skriven pravoslavni manastir iz 18. veka. Do ostrvca se može doći jedino drvenim mostom, piše "The cultur trip".
U blizini Valone se nalazi i prelepa uvala Grama. Ova prelepa plaža je popularna kao celodnevni izlet iz velikog grada. Turisti najčešće dolaze brodom, ali ukoliko ste ljubitelj planinarenja, postoji i staza kojom možete pristupiti ovoj plaži.
Ako se odlučite da dođete do ove skrivene plaže obezbedite sebi hranu i vodu, jer je Grama potpuno izolovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: