Misterija nadomak Atine koja ne prestaje da zaokuplja pažnju Grčke

Dimitrios Makridopulos je uvek bio opčinjen neobičnim pojavama. Proždirući knjige o okultnim fenomenima, od detinjstva do odraslih godiba, postao je znatiželjan o planini Penteli, oblika piramide, koja se nalazi 15 kilometara severozapadno od Atine.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2019.

13:06

Misterija nadomak Atine koja ne prestaje da zaokuplja pažnju Grčke
foto: depositphotos.com

“Bio sam privučen energijom ove misteriozne i drevne planine“, počeo je priču za BBC.

Penteli je globalno poznata planina koju karakterišu drevni kamenolomi i neverovatna kristalna struktura, kao i zlatni otisak mermera koji je korišćen za izgradnju svetog hrama Partenona na Akropolju. Međutim, ono što je njega posebno zainteresovalo jeste Davelisova pećina, koja se nalazi na jugozapadnoj strani planine.

Odmarajući se iznad mermernog kamenoloma, širokog 45, a visokog 62 metra, Davelisova pećina je ogromna, očaravajuća i strmo spuštena pećina koja bi mogla poslužiti kao scenografija za neki horor film. Posetioci su prijavili da u ovoj pećini elektronski uređaji otkazuju, da se pojavljuju blistave kule, neobjašnjiva stvorenja, voda koja kaplje nagore, sablasni glasovi, a mogu se videti i ostaci sotonskih rituala i još mnogo toga.

Tako je Dimitrios 2015. godine spakovao „kutiju duhova“ (uređaj koji je omogućio komunikaciju sa duhovima putem radio-frekvencije) i infracrvenu kameru, te krenuo put pećine sa par prijatelja. Bio je januar, a pećina je bila obavijena maglom. To je praktično onemogućilo ekipi da uopšte vidi bilo šta dalje od pet metara. Sve što su mogli da vide jesu komadi dragocenog mermera do ostataka gvozdenih struktura koje su se koristile u tajnim vojnim eksperimentima sedamdesetih i osamdesetih.

“Od trenutka kada sam zakoračio u ovo netaknuto i čisto mesto, stopio sam se sa njim. Bio sam okružen neobjašnjivom, vanzemaljskom energijom. Osetio sam da neko prati svaki moj korak. Nisam ništa mogao ni da vidim, ni da čujem, ali sam jednostavno znao“, rekao je.

Dvadesetdevetogodišnji kompjuterski tehničar seća se trenutka kada su mu elektronski uređaji otkazali poslušnost. Njegova „duhovna kutija“ uhvatila je zvuk koji je podsećao na hor anđeoskih dečjih glasova koji pevaju na starogrčkom jeziku. Infracrvena kamera zabeležila je sablasne pojave u blizini centra pećine i sićušno crno stvorenje koje vreba na ulazu u pećinu.
foto: depositphotos.com
Inače, pećina Davelis je korišćena kao svetilište još u 5. veku, a tokom srednjeg veka pustinjaci i pravoslavni onasi počeli su da pristižu u Penteli ili zbog duhovnih vežbi ili zbog toga što su bili religiozno progonjeni, a mesto je dobilo ime Σπήλαιο των Αμώμων, odnosno Pećina bezgrešnih.

U 19. veku, zloglasni pljačkaš Hristos Nacios, zvani Davelis, navodno je kovao planove sa bandom baš u pećini. Postoji čak i legenda da je razbojnik otkrio tunele koji su prolazili kroz petlju pećine i završavali u njegovoj ljubavničkoj kući u selu Pendeli u severnom predgrađu Atine. Šta god da je od toga tačno, privlačnost depseradosa iz prošlih vremena bila je odlučujuća da se preimenuje pećina u čast ikonskog odmetnika.

Još 6. oktobra 1977. godine, grčki magazin „Tahidromos“ objavio je članak u kojem se navodi da je grčka vojska počela strogo poverljive operacije u Davelisovoj pećini. Mesto je bilo klasifikovano kao vojno i zatvoreno za javnost. Neki su govorili o uspostavljanju raketne baze koju je nadgledao NATO, a glasina je dodatno podstaknuta američkom vojnom bazom u susednom okrugu Nea Makri. Godine 1982., Jorgos Balanos, poznati grčki autor paranormalnih i naučnih fantastika, pisao je o podzemnim tunelima, nuklearnom oružju i projektima kontrole uma u svojoj knjizi The Enigma of Penteli, pa tako podstakao još veću sumnju u ono što se dešava u podzemnim komorama pećine. Devedesetih godina grčka Vlada je pokušala ponovo da pokrene projekte u Davelisovoj pećini, a ovoga puta novinski naslovi „vrištali“ su o nuklearnim eksperimentima. Ubrzo su svi „radovi“ u pećini stali, a budući posetioci su uočili samo nekoliko novih tunela kojima na put staju zidovi pećina.

Uprkos tome što su tuneli ostali nedostupni, i dalje postoje teorije zavere, a jednu od njih zastupa i Dimitrios Makridopulos, koji tvrdi da je NATO iskoristio mermer planine Penteli kako bi stvorio napredne satelite tokom Hladnog rata.

Bez obzira na to šta je istina, studija koju je sproveo Jorgos D. Papadeas iz Instituta za geologiju i istraživanje minerala Grčke iz 2002. godine navodi da postoji nešto neobično u pećini. Naučnici su pronašli ploču obogaćenu grafitom između slojeva mermera, što planinu čini dobrim provodnikom elektromagnetnih talasa.

Osim toga, mermer sa ove planine poseduje određena naučna svojstva koja ga dovode do dobijanja električnog naboja u uslovima visokog pritiska, čime se mogu objasniti bizarne elektromagnetske pojave, ali i zdravstvene, poput vrtoglavice i dezorijentacije. Na taj način, Dimitrios Papanikolau, profesor geologije na Univerzitetu u Atini koji proučava Penteli još od 1973. godine, kaže da se u planini ne događa ništa paranormalno već da je nauka sve objasnila.

“Penteli ima jedinstvenu kompoziciju stena koje su rezultat milionskih godina metamorfoze. Ali, to je to, ono što ne razumemo pripisujemo mitu. Vrh planine Penteli bio je baza vazduhoplovnih snaga. Atina je grad NATO-a. Penteli gleda Egejsko more, tako da sve što se događalo sedamdesetih i osamdesetih goidna se dogodilo kako bi se oklopio bazen Atike. A što se tiče blokiranih tunela, bili su opasni, morali su da ih reše“, objasnio je profesor.

Iako u rukavu ima dokaze za sve što se dešava, ono što ni sam ne može da objasni jeste da određena mesta odlikuju neobjašnjivim magnetizmom.

“Kad je Atina bila na vrhuncu, ljudi su posvetili sav svoj intelekt da izvuku najbolji mermer na svetu. Možda neka mesta imaju svoju sopstvenu energiju, energiju hiljade ljudskih bića koja su nekada živela i radila u ovoj pećini.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: