Siros - rajsko ostrvo koje turisti još nisu otkrili

Magično ostrvo u srcu Kiklada Siros malo je poznato srpskim turistima. Greška koju što pre moramo da ispravimo!

Izvor: Tara Tomoviæ

Utorak, 28.11.2017.

22:30

Siros - rajsko ostrvo koje turisti još nisu otkrili
Foto: B92

Samo 150 kilometara jugoistočno od Atine nalazi se centar kikladskih ostrva i jedno od najlepših grčkih ostrva Siros. Ermupoli ne samo što je glavni grad Sirosa već je i administrativni centar svih kikladskih ostrva, a 25.000 stanovnika održavaju ga aktivnim i tokom zimskih dana.

Čim trajekt počne da prilazi bajkovitom ostrvskom gradu imaćete osećaj kao da vas je put naneo na Siciliju. Možda ćete se u prvi mah pitati gde su te uske uličice sa belim kućicama i plavim prozorima čije zidove krase bogunvile. Ne brinite, tu su. Ipak, to nije ono što ćete uočiti na prvi pogled i postoji dobar razlog za to. Naime, zbog dugogodišnje italijanske vlasti kroz istoriju, ovaj narod je i te kako ostavio svoj pečat koji je prisutan u svakoj uličici donjeg Ermupola.
Pogled iz hotela Syrou Melathron
Možda je to najveća čar ovog ostrva – osim što je stanovništvo katoličke i pravoslavne vere dosta izmešano, tako je i arhitektura grada. Da harmonično žive vekovima i kroje svoju priču njajbolji je dokaz činjenica da je Vatikan jedino na Sirosu dozvolio da se katolički i pravoslavni praznici slave u isti dan kako ne bi bilo nikakvih razlika. Pa tako u gradu možete videti najviše pravoslavnih crkava, a van grada više katoličkih.

Mali Santorini

Foto: B92
Taman kada se naviknete na dodir Italije u srcu Kiklada na vrhu grada čeka vas pravi, mali Santorini. Čim zakoračite u naselje Ano Siros (Gornji Siros) osećaćete se kao u snu. Da, zaista je potrebno da se uštinete i shvatite da uličice kojima koračate nizbrdo i uzbrdo nisu san, ali jesu raj – na Zemlji. Naselje Ano Siros bilo je prvo naselje na ostrvu, a magarci su bili glavno sredstvo koje je ljude prevozilo od luke do gornjeg grada. Pogled na moderni Ermupoli, ali i na okolna ostrva neće vas ostaviti ravnodušnim, a teško da ćete kontinuirano koračati kada se sa svakog mesta pruža panorama na grad i okolna ostrva. Ta mesta su čak i obični mali prolazi između kućica koje krasi mediteransko cveće.

Praktična lokacija za "šetkanje“ po Kikladima

Foto: B92
Više nego praktična lokacija ostrva koja vam dozvoljava da se "šetkate“ po Kikladima na jednodnevni izlet začinjena je i neverovatnom istorijom, ali i mentalitetom njegovih stanovnika. Siros ima tu sreću da ga turisti još nisu zaposeli kao njegove komšije, što ga čini idealnim za one željne pravog grčkog mentaliteta i kombinacije dve kolevke moderne civilizacije - Grčke i Italije. Cene su prilično niske za razliku od komšijskih ostrva, a stare kuće s visokim plafonima pretvorene su u moderne i vrlo komforne butik-hotele. Shodno ovom miksu kultura koje se savršeno dopunjuju svedoči i bogata istorija ostrva.

Dom El Grekove Bogorodice

Pogled iz crkve Sveti Nikola na Ano Siros
Ono što svakako "podiže“ vrednost ostrva je El Grekova slika "Uspenje Bogorodice“ koja se nalazi u istoimenoj crkvi u centru Ermupolija. Veruje se da je nastala 1566. godine, a na Siros su je doneli migranti tokom Grčkog rata za nezavisnost. Da se nalazi na Sirosu javnost je saznala tek 1983. godine, a njeno pronalaženje umnogome je pomoglo razumevanju ranih faza El Grekove karijere.

Nedaleko od crkve u kojoj se nalazi El Grekova slika neprocenjive vrednosti nalazi se i Industrijski muzej Sirosa koji s ponosom dočarava zašto je ovo ostrvo u 19. veku bilo industrijska sila – veliki proizvođač brodova, ali i kvalitetnog donjeg veša koji su članice kraljevskih porodica iz čitave Evrope naručivale baš sa ovog kikladskog ostrva. Tu je takođe i prvi električni automobil u Grčkoj, koji je bio veoma popularan sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji.

Istorija koja se mora poštovati

Foto: B92
Zanimljiv je podatak da je krug između Mikonosa, Delosa i Sirosa, prema podacima Nase, mesto sa najviše svetlosti na planeti. Nije tek tako Delos izabran za prvu prestonicu antičke Grčke. Stara Grčka se i danas može videti na ovim ostrvima.

“Ronjenje je u određenim oblastima na Sirosu zabranjeno, kao i građenje kuća u severnom delu ostrva zbog brojnih arheoloških pronalazaka“, kaže Adonis Marangos, vlasnik agencije Siros travel za "B92".

A preko puta Sirosa nalazi se maleno, divlje ostrvo koje se naziva Donki ajland, a koje je istorijski značajno jer je na njemu izgrađen prvi svetionik u Grčkoj.

“Pre nego što se Pirej razvio, Siros je bio najvažnija luka u ovom delu Evrope. Zbog razvijene trgovine brodovlasnici su dolazili ovde da posluju. Prva brodska kompanija nalazila se upravo ovde, prva bolnica u Grčkoj bila je ovde, prva pošta, prva Nacionalna banka Grčke... Baš zato što je oduvek bio trgovinski i administrativni centar Siros nikada nije imao potrebu za turizmom“, dodaje Adonis.

Grčka 100%

Foto: B92
Hodajući mirnim ulicama blizu luke osetićete puls grada koji zaista živi cele godine. Skoro 90 odsto turista na Sirosu su i dalje uglavnom Grci. “Neukaljan“ prohtevima stranih turista Ermupoli se nikome ne ulizuje, niti predstavlja sebe drugačijim nego što jeste. Siros je uvek bio ponosan, a njegova reputacija poznata je naširoko po Grčkoj. Šezdesetih godina prošlog veka neki od najbogatijih ljudi u Grčkoj svoje parče raja želeli su da obezbede baš ovde, pa je tako nastalo i naselje Posejdonija – gde se nalazi jedna od najpopularnijih plaža. Beli zidovi, plavi prozori, a preko puta peščana plaža i kristalno bistro Egejsko more. Nisu se za džabe odlučili da svoje vile i beg od atinske vreve bogataši pronađu baš ovde. Osim najpopularnijeg naselja Posejdonija, tu je i omiljeno naselje mnogih Grka Kini, a podjednako čarobne plaže su i Galisas, Finikas i Azolimnos. Oni koji žele da grad posete tek da bi prošetali, a da se smeste nadomak plaže i slušaju šum talasa mogu se odlučiti za neko od ovih sela, a sjajna povezanost i pre svega blizina glavnom gradu pruža dodatnu sigurnost i mogućnost za istraživanje ostrva.

Ah, taj ratluk

Foto: B92
Taman kada mislite da su spojevi kultura, bogata istorija, pristupačne cene, peščane plaže i kristalno more dovoljni za savršeno letovanje brzo će početi da vas kopka zašto se na svakom ćošku Sirosa prodaje ratluk. Pa, odgovor je jednostavan – najlepši i najpoznatiji ratluk, odnosno lokum, pravi se upravo na Sirosu. Zaposleni u fabrici ratluka Kanakaris vredno spemaju i po 2.000 kilograma ratluka dnevno koji se prodaje širom zemlje, a neki od poznatih grčkih tajkuna upravo su ovde naručivali svoje omiljene ukuse. Tako je i nastao onaj koji danas nazivaju „grčkom vijagrom“ – ratluk od meda i oraha ili živopisnije rečeno, orgazam za nepce.

Brojne taverne u luci, ali i zavučenim uličicama ulepšaće vam letovanje, a da je atmosfera Sirosa magična i hipnotiše shvatićete tek kada se vratite kući sa dva kilograma viška. Topli savet je da se prepustite jer ustručvanje od originalnih grčkih specijaliteta na ovom ostrvu pravi je greh!

A onda ono najbolje - ljudi

Foto: B92
Ne, neće se ponašati prema vama kao da ste turista već kao da ste gost u njihovoj kući. Nenametljivi i ljubazni opravdavaju zašto reč φιλοξενία/filoksenia ne može da se prevede ni na jedan drugi svetski jezik. Najbliže bismo rekli da je to gostoprimstvo, ali ne... Ovo je ipak nešto više. Upravo zato treba da iskoristite priliku da posetite Siros i otkrijete njegove lepote dok to kroz par godina ne učine mnogi drugi turisti iz čitavog sveta.

Sigurno je samo da oni koji prvi put posete ovo ostrvo odmah znaju da im to neće biti poslednji put...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: