Izvor: B92

Banje predstavljaju veliki potencijal Srbije i srpskog turizma, one obiluju brojnim izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople.

Banje Srbije sa brojnim geotermalnim izvorima, kao i mnogobrojne vazdušne banje, koje povoljno utiču na opšte zdravlje, veliko su prirodno bogatstvo Srbije. Zaštićene od snažnih vetrova, okružene šumom i pašnjacima, blagoslovene blagom klimom, one su oaza balneoterapije tj. lečenja termalnim i mineralnim vodama, lekovitim gasom i blatom

Srbiji je priroda darovala mnoštvo izvora geotermalne ili mineralne vode kojih ima više od 1.000 u 40 srpskih banja.

Banje se neprestano razvijaju i beleže stalni rast broja gostiju. O tome svedoči i činjenica da se najpoznatija srpska banja, Vrnjačka, godinama nalazi u samom vrhu najposećenijih turističkih destinacija Srbije.

Ukoliko planirate da provedete odmor u Srbiji, pravi odabir su banje, koje pored mnogobrojnih izvora, krase i prelepi bazeni, akva-parkovi, velnes centri, očaravajuća priroda sa mnoštvom uređenih parkova, kao i druge mnogobrojne atrakcije. Za vas smo izdvojili najtraženije destinacije koje su pogodne za duševni i fizički oporavak.

Vrnjačka banja – kraljica banjskog turizma

Vrnjačka banja je mesto koji vam može ponuditi mnoštvo turističkih atrakcija i pogodnosti, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene destinacije kako domaćih, tako i stranih turista.

Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode. Za lečenje se koriste vode sa izvora Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Dve vode se i flaširaju kao stone mineralne vode.

Vrnjačka banja je čuvena i po drugim zanimljivostima. Kako je naseljena od vremena praistorije, brojni spomenici kulture i ranijih civilizacija krase ovu kraljicu banja.

Pored zamka Belimarković, Muzeja banjskog turizma i mnogih drugih atrakcija, banju krase i parkovi neverovatne lepote, koji se prostiru na neverovatnih 70 hektara. Najzanimljiviji je svakako Japanski vrt, u kom možete pronaći različite vrste biljaka ali i zanimljivog sadržaja za decu. U tom parku smešten je lavirint.

Tokom leta u Vrnjačkoj banji možete uživati u kvalitetnim manifestacijama i festivalima kulture, muzike i dobre zabave. Najpoznatiji su: "Lovefest", "Karneval", "Festival filmskog scenarija", "Dani Danila Bate Stojkovića" i mnogi drugi.

Takođe, pored brojnih bazena i velnes centara, Vrnjačku banju krasi i jedan od najmoderniji akva-parkova na Balkanu.

Vrnjačka banja na mapi

U nastavku se nalazi mapa Vrnjačke banje sa označenim turističkim atrakcijama u blizini:

Prolom banja – lekoviti dar prirode

Želju za odmorom, mirom, tišinom, čistom vodom i vazduhom, dugim šetnjama i lečenjem mnogobrojnih zdravstvenih problema, uslišiće vam Prolom banja. Opkoljena planinama Radan i Sokolovica, ova banja čuvena je po termomineralnim izvorima vode i lekovitom blatu. Najviša banja Srbije idealna je destinacija za sve one koji žele da u toplim letnjim danima uživaju u prijatnoj klimi, nestvarnoj prirodi i lekovitim izvorima koji su se koristili od praistorije, pa sve do mlađeg turskog doba.

Prolom banja poznata je i po bogatom izletničkom turizmu. Izleti do Kuršumlije, crkve Svete Petke, crkve Lazarice, Felix Romuliane i prirodne atrakcije Đavolje varoši, ne smete propustiti.

U nastavku se nalazi mapa Prolom banje sa označenim turističkim atrakcijama u blizini:

Jošanička banja – skriveni biser Srbije

Na obroncima Kopaonika, a u dolini reka Jošanice i Samokovke, smeštena je Jošanička banja, prirodno blago Srbije okruženo borovom šumom (crni bor). Jedan od najvećih turističkih potencijala naše zemlje predstavlja upravo ovaj biser čije vrednosti gotovo da nismo svesni.

Termalne vode ove banje se mogu koristiti, kako u lečenju, tako i u komercijalne svrhe pa je samim tim potencijal ovog lečilišta veoma veliki. Jošanička banja je svakako mesto koje treba posetiti i uveriti se u to kakva skrivena blaga ima Srbija.

U nastavku se nalazi mapa Jošaničke banje sa označenim turističkim atrakcijama u blizini:

Kuršumlijska banja – mesto slavne prošlosti

Kuršumlijska banja je jedna od naših banja sa najslavnijom prošlošću. Poznata je po raznovrsnim, veoma lekovitim toplim i mineralnim vodama, posebno po mineralnom blatu. Nalazi se u kotlinskom proširenju doline reke Banjske, 11 km jugozapadno od Kuršumlije.

Kuršumlijska banja se odlikuje veoma specifičnim šumskim podnebljem malih visina sa značajnim uticajem planine. Kvalitet vazduha oplemenjuju zasadi borova i lipa duž banjskog šetališta, kao i po kotlinskim stranama.

Ova banja raspolaže sa pet grupa toplih izvora (25-68°C) i mineralnih voda, koje po balneološkim osobinama svrstavaju u nekoliko najcenjenijih u Evropi. Glavna bušotina daje više od 20 l/s vode. To je ugljenokisela, sulfidna, mineralna, hidrokarbonatna natrijumskog tipa, silicijumska, litijumska i fluorna hiperterma.

U nastavku se nalazi mapa Kuršumlijske banje sa označenim turističkim atrakcijama u blizini:

Sokobanja – "dođeš star, odeš mlad"

Čuvenu izreku "Sokobanja – Soko Grad, dođeš star, odeš mlad“, godinama unazad potvrđuju mnogobrojni turisti koji se iz Sokobanje vrate odmorni, zdravi i puni elana. Idealna pozicija između planina Rtanj i Ozren ovoj vazdušnoj banji je podarila umereno kontinentalnu klimu, malo magle, vetrovitih dana i aero-zagađenja, a veliki broj jona i ozona u vazduhu, kao i povoljan vazdušni pritisak.

Visoko koncentrisani kiseonik i čist vazduh koji daje snagu i moć omogućili su zdravstvene terapije oboljenja poput bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, anemije i lakših oblika povišenog krvnog pritiska. Pored toga, Sokobanja je idealno mesto za lečenje hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, kao i hroničnih ginekoloških oboljenja.

U nastavku se nalazi mapa Sokobanje sa označenim turističkim atrakcijama u blizini:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.