Izvor: B92, Prva TV

Koronavirus je zatvorio granice, ali upravo zahvaljujući tome otkrivena su brojna mesta u Srbiji koje vredi videti i posetiti. Jedno od takvih je živopisno selo smešteno između planina Zlatar i Mučanj, koje čuva tajne srpske istorije.

Samo dvadesetak kilometara od Nove Varoši, ušuškano u dolini između planinskih visova, nalazi se Štitkovo, selo u kome kao da je vreme stalo pre nekoliko vekova. Tu se srpski narod borio protiv Turaka, a a na prostranim livadama kovalo se oružje koje se kasnije koristilo u ratovima.

Bila je i prestonica stare srpske države i nekada je selo imjalo stotine žitelja. Danas je tu ostao tek poneki stanovnik da usputnim prolaznicima prepriča legende vezane za ovaj kraj. Iznad sela nalazi se vodena pećina, u koju su smeli da se upute samo najhrabriji.

"Tu su pre sedam-osam godina ulazili planinari i našli su jedan kostur u dubećem stavu. Onda su ga doneli i ja sam pored lipe sahranio kostur", priča za 150 minuta meštanin Milomir Čkonjević.

Danas se u Štitkovu nalazi i stara crkva, koja je bila duhovni svetionik tog kraja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.