Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Ove godine zbog nemogućnosti odlaska van zemlje mnogi su rešili da istraže lepote Srbije, te su se neka mesta posebno izdvojila.

Domaći turizam je procvetao, kako navode nadležni, te poručuju da se tokom godine skoro svuda tražio krevet više. Planine, banje, jezere, reke, vodopadi, pa i ruralna mesta doživeli su procvat turizma, a na internetu se često vodila polemika oko toga koje mesto je najatraktivnije, gde ja smeštaj poskupeo, kakva je signalizacija tj. put do neke destinacije.

Kada je bilo jasno da se granice neće otvarati, kao i da će omiljena letovališta u Grčkoj ostati zatvorena za srpske državljane, Srbi su rešili da istraže Srbiju, a najzanimljivije destinacije, sa kojih je tada stizalo najviše fotografija gužvi i redova, bile su: Golubačka tvrđava, jezero Pačir, Uvac, Banjska stena, Slavinjsko grlo, Bešenovačko jezero, Fruška gora, Đavolja varoš, ali i Lazarev kanjon i Stopića pećina.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa velikim gužvama i kolonama na tim turističkim biserima naše zemlje, ali ubrzo nakon toga internetom su počele da kruže i fotke smeća, koje su turisti ostavljali za sobom.

Bešenovačko jezero puno turista, a strašno šta je sve ostalo iza njih FOTO

Ove godine upoznali smo Srbiju

Foto: Depositphotos/ leelook

Turistička organizacija Srbije tokom celog leta navodila je da su najpopularnija bila banjska i planinska mesta. Kako navode, domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u avgustu najviše bili zainteresovani za Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Kopaonik, Taru i Divčibare.

Navode i da su domaći turisti pokazali veliko interesovanje i za banje Vrdnik i Gornja Trepča, kao i za Staru planinu.

U ovoj "pandemijskoj turističkoj godini" more je zamenjeno jezerima, stoga su mnogi predah od vrućina našli u nekima od njih: Vlasinsko jezero, Belocrkvanska jezera, Srebrno i Zaovinsko jezero, Tikvara i mnoga druga.

Takođe, upoznavali smo se sa lepotama naše zemlje, pa su otrkivena i mnoga jezera koje su, prema rečima meštana bila pusta ranijih godina. Recimo krstarenje Dunavom, Đerdapskom klisurom, sa obilaskom Kladova, Trajanove table, Lepenskog vira mnogima ovog leta bilo odličan "vikend beg".

Arheološki park Viminacijum otvoren je za sve posetioce od početka maja, a najprijatnije iznenađenje, nakon celokupne situacije sa koronavirusom, predstavljali su puni parkinzi.

Ako do sada niste obišli ova jezera u Srbiji, sada je pravo vreme za to

Iz Ministarstva trgovine i turizma za B92.net ranije su rekli da se ove godine videlo šta Srbiji najviše nedostaje: na nekim destinacijama dodatni sadržaji i atrakcije, smeštajni kapaciteti, a ono što se kao izazov provlači već godinama su turistička signalizacija, putna infrastruktura, ali i obrazovani mladi kadar koji će ići u korak sa modernim zahtevima i tehnologijama koje se primenjuju u savremenom turizmu.

Srbija je zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima, a vodopadi su takođe nešto što našoj zemlji nije nepoznanica: Lisine, Gostilje, Sopotnice, Piljski vodopad, Blederije, Ripaljka... Mnogi su ovog leta po prvi put obišli i neke od njih, koji su dokaz da Srbija ima šta da ponudi.

Oni kojima je more najbitnije - našli su alternativu

Foto: Deposithphotos / boggy22

Dobro u moru loših okolnosti u "pandemijskoj turističkoj godini" je, što nam se kao potencijal i ubuduće prednost u odnosu na ostale, izdvojio i ruralni turizam, koji je upravo i tema ovogodišnjeg svetskog dana turizma.

Ali u vezi sa smeštajem pojavila se i još jedna "interesantna" stvar. Naime, internetom su kružile slike sa astronomskim cenama smeštaja u Srbiji, pa su mnogi građani ipak odlučili da letuju u neke od zemalja koje su na nas bile otvorene.

Sedam dana u hostelu u Srbiji za 1.300 evra: Otkrivamo pozadinu priče o kojoj bruji internet

Ono što se posebno izdvojilo jeste da su se mnogi okrenuli destinacijama koje ranijih godina nisu bile toliko popularne i nisu želeli da odustanu od letovanja na moru. Tako su naši državljani prepoznali Neum, kao jedno od retkih mesta kojeg se, u vreme pandemije, možemo domoći sa srpskim pasošima. Još su u junu srpski turisti krenuli ka ovoj "kovid free" destinaciji, a sudeći po popunjenosti kapaciteta, ovog leta more u BiH postalo je glavna atrakcija.

Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice

Turska i Egipat su ove godine držali otvorene granice, stoga su naši državljani dosta letovali i na ovim mestima.

Isto tako, godina korone je godina otkrivanja Albanije za mnoge srpske turiste, iako se tu i tamo i ranijih godina moglo čuti da je nečiji poznanik obišao obalu ove balkanske zemlje i vratio se s punim koferom prelepih utisaka, što o prirodi, što o domaćinima.

Šta ste vi obišli ovog leta i koja vam je destinacija najlepša? Pozivamo vas da glasate u našoj anketi i pišete nam u komentarima!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.