Izvor: RINA

Zbog kućice na Drini broj kineksih turista zadnjih pet godina se udvostručio. Nema te grupe turista sa istoka koja nije poželela da vidi, kako oni kažu, ovo srpsko čudo prirode.

"Ovo je fenomenalno, kućicu sam videla samo na slici i poželala sam da je posetim uživo. Pokrenula sam prijatelje i stigli smo u Srbiju, a prva destinacija bila nam je upravo Bajina Bašta", kaže Lin iz Kine za RINU.

Foto: RINA

Gostima iz daleke Kine uopšte nije jasno kako u sred reke, na kamenu može da se napravi kućica.

"Oduševljena sam kad vidim kako stoji, sve mislim da je pitanje trenutka kad će se srušiti, ali ona traje godinama i definitivno je stabilna", rekla je Sami.

Kućica na Drini je od kolibe za odmor postala svetski hit, a svoju popularnost stekla je zahvaljujući mađarskom fotografu Ireni Beker, koja je učestvovajući na foto-safariju uhvatila odličan kadar, fenomenalno svetlo i najlepšu sliku sa Drine poslala u svet.

"Irenina slika nastala je u oktobru 2011. godine, prvo je na svetskoj mreži Nacionalne geografije bila proglašena za sliku dana, a zatim i za fotografiju meseca avgusta", rekao je Boriša Čolić iz NP Tara.

Foto: RINA

Od tog trenutka nastaje magija, fotografija kućice na Drini obišla je čitav svet i doživela popularnost neslućenih razmera, a Bajina Bašta postala atraktivna turistička destinacija.

"Autorska prava za ovu fotografiju od Irene Beker otkupila je kompanija 'Palm springs' iz Berklija, koja je odštampala prazničnu čestitku sa ovim motivom koja se na svetsko tržište distribuira u milionskim primercima. Tako je ova destinacija postala još atraktivnija", kaže Boriša.

O kućici na Drini pisali su skoro svi svetski mediji, priču je napravio Dejli mejl, a reportažu je radila i kineska nacionalna televizija, tako da u Bajinu Baštu kineski turisti ne dolaze samo leti, već tokom cele godine, a pored nezaobilazne Drine ne preskaču da posete ni planinu Taru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.