Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":505913,"id_news":1412022,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Trippin’ Srbija je petorka, tačnije grupa dugogodišnjih prijatelja koja je odlučila da svoje vreme iskoristi na mnogo kvalitetniji način, pa umesto kafe u kafiću, ponekog izlaska ili kućne sedeljke putuju Srbijom.

“Rešili smo da od svakog meseca izdvojimo po jedan dan ili vikend za putovanje. Logičan izbor je bila Srbija jer smo shvatili da o našoj zemlji znamo vrlo malo, usled nekog uvreženog stava da se odmorom smatra samo odlazak preko granice. Tako da smo se mi odmah u januaru 2016. godine pokrenuli i započeli avanturu našeg života“, počinju u razgovoru za “92putovanja“.

Beli Majdan

Budući da su jedinstveni u onome što rade interesovanje javnosti krenulo je nakon samo nekoliko dana povećalo. Otvorili su blog TrippinSrbija koi je došao kao rezultat želje da putovanja pretoče u duže tekstove i putopise u odnosu na format koji pružaju društvene mreže.

“Jedan od razloga pokretanja naše priče jeste želja da izađemo iz svakodnevnice i odmorimo se od poslovnih obaveza, a da uz to naučimo i vidimo nešto novo. Taj ventil smo pronašli u putovanjima vikendom, jednom mesečno, za koja smo uvereni da su većini ljudi dostupna. Verujemo da smo uspeli da oživimo koncept vikend turizma u Srbiji kod mnogih ljudi, koji podrazumeva da, bez obzira na profesiju, možete da se organizujete i posetite neku lepu destinaciju u našoj zemlji jer to ne iziskuje ni mnogo finansijskih sredstava ni izdvojenog vremena... verujte nama, prošli smo više od 11.000km u 30 takvih vikend putovanja“

Markovo kale

Trude se da podjednako obilaze sve regione naše zemlje. Svaki mesec obilaze drugi region, pa su tako prošlog meseca bili u Istočnoj Srbiji, tačnije u Majdanpeku. U maju su posetili Kuršumliju, Toplički kraj, a pre toga su bili u Prijepolju. Teško im je da izdvoje jedno mesto koje ih je najviše iznenadilo jer Srbija ima „više dragulja“.

“Iznenadili su nas Isposnica Svetog Save kraj Studenice, Vražji Kamen, Borski basen, Gostuša na Staroj Planini, Slapovi Sopotnice, Beli Izvorac, uvijene šljive u Prolom Banji...“

Damper Bor

A šta misle o zvaničnoj turističkoj ponudi Srbije?

“Smatramo da postoji mnogo mesta za napredak. Na prvom mestu, gravitiranje ka Beogradu, Novom Sadu i nekolicini planina i banja nije način kojim ćemo pospešiti turizam celokupne zemlje. Ne treba zanemariti velike centre. Njima su potrebne dodatne atrakcije, na koje ukazujemo, uz istovremeno isticanje potencijala i proizvoda drugih destinacija u Srbiji. Zato kao Udruženje građana Putujuća petorka mi radimo na promociji - kroz sve kanale – Instagram, Facebook, Blog, video i štampane medije i to uspešno radimo već skoro tri godine i prepoznati smo kao svojevrsan autoritet, kada je u pitanju domaći turizam, uzevši u obzir da smo prvi i za sada jedini travel blog koji je fokusiran isključivo na Srbiju“

Skulpture Jovana Soldatoviæa

Putujuća petorka živi i radi u Beogradu, a zahvaljujući poreklu obuhvataju dobar deo mape Srbije.

“Poreklo vodimo sa područja Kovačice, Sjenice, Guče... A nađe dame su iz porodica beogradskih, tačnije zemunskih starosedelaca. Zato smo sa pravom – TrippinSrbija“

Nedavno su pokrenuli i akciju na mrežama TrippinLetovanje gde su na praktičnom primeru pokazali javnosti da je letovanje u Srbiji, u trajanju od 10 dana i te kako izvodljivo i atraktivno.

“Pet dana smo proveli na obroncima Javora i Golije, a znamo da je Golija zaštićena od strane države kao prirodno dobro i kategorija, da bi se put nastavio ka Kopaoniku kao smeštajnoj destinaciji, a odatle se obilazila Raška, Novi Pazar, manastir Đurđevi Stupovi, zatim Sopoćani, Stari Ras i Gradina na Pazarištu, da bi se putovanje završilo obilaskom Niša. Kao što možete videti, mi propagiramo jedan alternativan vid turizma, koji pored pasivnog uživanja uključuje i jedan avanturistički deo, kao i saznajni, što zaokružuje našu priču da je Srbija destinacija za svaku kategoriju turizma“

Kamenièke glave

Slažu se da bi svetu više trebalo da reklamiramo i predstavljamo srpsko gostoprimstvo, gastronomske čarolije, netaknute prirodne lepote i dragulje istorije. Takođe, postoje potcenjene destinacije koje bi više trebalo promovisati.

“Osim ranije navedenih, tu se nalaze i Valja Prerast, Maglič, Carska Bara, Radan planina, Gradina na Pazarištu, mnogobrojni manastiri i još preko 130 lokaliteta“, zaključuju u razgovoru za naš sajt planirajući novu avanturu u prelepoj Srbiji.

Selo Moroviæ

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.