Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Jesen u Novom Sadu

Podeli

Nije teško zaljubiti se u Novi Sad, pogotovo s početkom jeseni. Grad i dalje dobija puno sunčeve svetlosti, doduše sada zraci padaju pod nešto oštrijim uglom, pa je prošaran mekim, treperavim senkama.

Stiče se utisak kao da je tanki sloj četkice umočene u sedefastu farbu prešao preko gradskih fasada, čije boje odjednom postaju izraženije, a njihove konture jasnije. Ova promena je jedan od razloga zbog kog lokalci još više uživaju u estetici svog grada - urbani prostori jednostavno postaju još prijatniji, atraktivniji i gostoprimljiviji.

Jesen nije ništa manje atraktivna od leta, a pravi poznavaoci putovanja znaju kako da uživaju u takozvanoj "produženoj sezoni". Sa šarmantnom arhitekturom, fascinantnom istorijom, bogatom kulturom i živopisnim parkovima, Novi Sad je, zajedno sa svojom okolinom, mesto gde svako može biti potpuno opušten i osećati se dobrodošlim. Dakle, ako planirate putovanje tokom sezone jesenjeg lišća, zaputite se u Novi Sad i proverite šta prošlogodišnja Evropska prestonica mladih i buduća Evropska prestonica kulture ima da ponudi! Budite sigurni da ima mnogo toga da se vidi i doživi, a još više da se okusi i proba! Nego, šta je to na novosadskom jesenjem meniju? Evo nekih predloga:

Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Novi Sad je grad prilagođen pešacima i naša je preporuka da ga istražite lagano šetajući njegovim ulicama, posebno onim u starom gradskom jezgru i podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Postoji mnoštvo uzanih ulica u koje možete zaviriti, puno skrivenih pasaža u koje se možete zavući i malih trgova na kojima možete predahnuti. Ako želite da na malo brži način da istražite grad, možete iznajmiti bicikle i provesti nekoliko sati istražujući unutrašnjost grada ili krstareći njegovim periferijama.

Dunavski kej može biti posebno zanimljiv jer nudi prostore za rekreaciju, lep pogled na tvrđavu, staze kojima se možete prošetati ili kafiće u kojima se možete opustiti uz kaficu, kolač i smirujuć pogled na Dunav. Šetnju možete nastaviti i u nekom od novosadskih parkova, koji su posebno čarobni u jesenjim danima protkani smirujućim tonovima jesenjih boja. Izdajamo Dunavski park koji se nalazi u samom centru grada i u kome možete videti stabla hrasta lužnjaka koji je pod zaštitom države.

Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Nezaobilazna stanica na vašem putu su i bajkoviti Sremski Karlovci, barokni gradić veoma važan za istoriju Srba jer je u njemu bilo sedište Karlovačke mitropolije i patrijaršije. U obilasku starog jezgra videćete spomenike kulture i institucije nastale pretežno tokom 18. i 19. veka. Grad ima dugu tradiciju u gajenju vinove loze i proizvodnji vina pa preporučujemo unapred najavljenu posetu nekoj od vinarija uz degustaciju vina.

Foto: Nenad Nedomački
Foto: Nenad Nedomački

Ako ste ljubitelj prirode, sada je pravo vreme za Frušku goru. Berba grožđa je nedavno završena, pa je poseta vinarijama i vinskim podrumima nezaobilazna, poseta manastirima, pešačenje markiranim planinskim stazama, samo su neke od aktivnosti koje ova planina nudi. Ovome treba dodati i gastronomske užitke u ambijentu u kom se svi osećamo udobno, te toplo preporučujemo riblju čorbu na dunavskim čardama ili spori obrok na salašima u neposrednoj blizini grada, gde u jesenjem periodu dominira bundeva, paradajz, specijaliteti od paprike, a u slatkom delu menija dunja, jabuka, kruška, grožđe, lešnici, orasi, bundeve.

U saradnji sa novosadskim hotelima Turistička organizacija Grada Novog Sada vam nudi i specijalnu ponudu #Plati2NociOstani3.

Više informacija o turističkoj ponudi Novog Sada možete pronaći OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu