Izvor: Autorka: Biljana Marinkoviæ

Autor: {"id":214710,"id_news":796031,"name":"","surname":"Autorka: Biljana Marinkovi\u00e6"}

Tokom obilaska grada obavezno treba videti stare delove grada koji i danas odišu nekadašnjom kolonijalnom atmosferom, ali i novi delovi grada koji broje oko devet miliona duša veoma su interesantni.

Jedna od najinteresantnijih destinacija Latinske Amerike jeste glavni grad Perua Lima. Osnovao ga je osnovao konkvistador Fransisko Pisaro 18. januara 1535. godine kao Ciudad de los Reyes (Grad kraljeva). Današnje ime grada, koje je postalo službeno u 17. veku, potiče od naziva za reku Rimak na kečuanskom jeziku, što znači „govornik“.

Tokom obilaska grada obavezno treba videti stare delove grada koji i danas odišu nekadašnjom kolonijalnom atmosferom, ali i novi delovi grada koji broje oko devet miliona duša veoma su interesantni. Neki od najznačajnijih spomenika u Limi su glavni gradski trg Plaza de Armas, Predsednička palata, Nadbiskupska palata, katedrala i samostan Sv. Franje.

Foto: Jimi618134DD / Flickr.com

Katedrala u Limi je sagrađena od 1535. do 1625, a 1746. godine je delimično obnovljena posle zemljotresa. U njoj se nalazi grobnica osnivača Lime Fransiska Pisara. Manastir Svetog Franje ima vrednu kolekciju slika i biblioteku od nekoliko hiljada knjiga koji se mogu obići organizovano. Ispod nje se nalaze kripte u kojima je do 1808. godine sahranjeno oko 25.000 stanovnika Lime.

Turistička atrakcija je i glavni gradski „Trg od oružja“ (Plaza de Armas), na kome se nalaze gradska većnica, predsednička palata (1938) i crkve iz 16. i 17. veka, Merced i San Pedro. Sjaj života bogatih iz doba Potkraljevine Peru dočaravaju stare palate u gradu: Aliaga, Gojoneche i Tore Tagle.

Foto: Beta/AP

Ako se već neko nalazi u tom delu sveta, treba obići i izgubljeni grad drevnih Inka Maču Pikču. Za ovaj sveti grad drevnog naroda vezana su brojna predanja i zanimljive legende. Nalazi se na najvišem delu istočnih Anda u Peruu.

Maču Pikču je, tako se pretpostavlja, izgrađen oko 1.300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. godine, kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingam. Ostaci Maču Pikčua odaju carski stil Inka kakav se može zapaziti i na drugim mestima najveće države Novog sveta pre dolaska Evropljana.

Ono što je kod ovog grada neobično jeste sredina u kojoj se nalazi: smešten je na brdu usred bujne vegetacije koju natapa reka. Zapravo, postoje tri brda koja čine Maču Pikču: Huajna (Vajna) Pikču, Maču Pikču i brdo na kojem se nalaze ostaci naselja...

Izvor: Danas.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.