Izvor: Nevena Milanovic

Autor: {"id":70773,"id_news":347436,"name":"Nevena","surname":"Milanovic"}

U okviru nacionalnog parka nalazi se čuveno jezero Loh Katrin, koje je uz okolni predeo impresionirao škotskog pisca Voltera Skota, i na čijim obalama se odvija radnja njegovog dela Gospa od jezera, nakon čijeg objavljivanja ovaj predeo posećuju prvi avanturisti.

Autorka: Nevena Milanovic

Škotsku i njen prvi nacionalni park imala sam prilike da posetim leta 2008., tokom radnog programa. Saznavši da ću raditi u mestu Inversnejd, čija populacija ne broji više od 100 stanovnika, napisala sam pismo agenciji u Londonu želeći da promenim mesto rada. Na svu sreću, mejl nisam poslala.

Tokom četiri meseca rada u hotelu Inversnejd, koje se nalazi u granicama ovog nacionalnog parka, uverila sam se da nisam pogrešila.

Nacionalni park, pored jezera Loh Lomond, obuhvata nekoliko jezera, doline i šume predivnog predela Trosaks i nalazi se na dodiru Centralne nizije (Lowlands) i Planina (Highlands).

U okviru nacionalnog parka nalazi se čuveno jezero Loh Katrin, koje je uz okolni predeo impresionirao škotskog pisca Voltera Skota, i na čijim obalama se odvija radnja njegovog dela Gospa od jezera, nakon čijeg objavljivanja ovaj predeo posećuju prvi avanturisti.

Pored jezera Loh Lomond, Loh Katrin je najviše turistički aktivirano jezero i može se upoznati plovidbom starim parnim brodom ili brojnim biciklističkim stazama okolo jezera. Zbog predivnih predela, koje još lepšim čini neobično svetlo, koje je kako čujem karakteristično za sve severne predele planete, predlažem da se ovaj deo Škotske upozna pešačenjem. Ovako dajete priliku sebi da u potpunosti uživate u ovom nesvakidašnjem pejzažu. Ovo je i savet turističke organizacije Škotske, koja promoviše turizam pod sloganom Škotska – stvorena za pešačenje.

Jezero Loh Lomond, koje je po površini najveće a i najdublje jezero u Škotskoj, možda je najpoznatije po tome što se njegovom istočnom obalom pruža nadaleko poznata staza za pešačenje Vest Hajland Vej. Na istočnoj strani jezera nalaze se tri mala mesta, među kojima je i Inversnejd, iz kojih feriji svakodnevno prevoze turiste koji često očarani napuštaju okolinu jezera. U jezeru se samo hrabri kupaju i na njegovim obalama nećete dobiti preplanulu boju, ali sama lepota jezera je dovoljna da vas očara.

U blizini istočne obale nalazi se i Ben Lomond, planina čiji vrh dostiže visinu od 974 m. Ne mnogo, rekli bi mnogi, ali popeti se na vrh planine je izuzetno teško, posebno ako ste krenuli po divnom vremenu, a na pola puta vas presretnu, držeći se za ruku, magla i kiša.

Nacionalni park Loch Lomond (Photo: Nevena Milanoviæ)

Kakva je klima ovog prostora najbolje svedoči priča ribara koji mi je rekao da ukoliko se vidi vrh Ben Lomonda kiša će uskoro pasti, a ako se ne vidi kiša već pada.

Raznovrsan biljni i životinjski svet svakako doprinosi lepoti ovog prostora. Leti su posebno lepe stare hrastove šume, koje su veoma retke u Škotskoj i jedan su od razloga zbog kojih je ovaj prostor zaštićen. Divlji zumbuli, plave boje, doprinose koloritu šuma. Nekada mi se činilo da su sami izabrali plavu boju, kao i Škoti, koji svaki deo kuće koji se da ofarbati boje u plavo. Jedino su crvene govornice, tek tu i tamo, da nas podsećaju da smo u Velikoj Britaniji. Planinske krave (Highland cows) i jeleni su posebno interesantni svima koji posete ovaj prostor. Na ovom prostoru se nalazi i veliki broj ptica, zbog čega se ovde nalazi rezervat za ptice. Međutim, jedini predstavnici životinjskog carstva, koji se ne nameću svojom pojavom, ali koje ćete sigurno imati na umu pri svakom mogućem povratku ili pomisli na Škotsku jesu male mušice ili midges. Svakome ko planira da poseti Škotsku u leto, savetujem da zapamti ovu reč, jer će vam biti neophodna prilikom kupovine krema ili sprejeva protiv njih. Izgledaju bezazleno, ali računajte na to da nikada nećete imati samo jedan ujed, već, ukoliko ste srećne ruke, bar dvadesetak.

Nacionalni park Trossachs (Photo: Nevena Milanoviæ)

Ovaj prostor je poznat i po pećini za koju se veruje da se u njoj skrivao Rob Roj, škotski „hajduk”, koga je predstavio Liam Nisom u filmu Rob Roj.

Smeštaj u okviru nacionalnog parka je moguć u hotelima, malobrojnim kampovima ili domaćinstvima. Posebno su interesantne tradicionalne škotske kuće locirane uz samu obalu jezera.

Nažalost, Škote nisam imala priliku dobro da upoznam, jer su u hotelu uglavnom zaposleni ljudi koji su na radnim programima. Ipak, ono što sam mogla da zaključim jeste da zaista vole ovsenu kašu, haggis i pivo. A čuvene škotske viskije uglavnom konzumiraju turisti.

Na kraju boravka bila sam srećna što je mejl završio u folderu neposlato. Jedino se kajem što nisam prešla makar jedan deo staze Vest Hajland Vej, a pod izgovorom da nemam potrebnu opremu. Kasnije sam saznala da je kolega iz hotelu prepešačio dobar deo staze u paru običnih patika i time dokazao da je za svaku vrstu avanture potrebno, pre svega, imati hrabro srce, a na kišu i male mušice se veoma brzo naviknete.

Pogledajte fotografije finalista konkursa Turista avanturista u nasoj foto galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.