Izvor: B92, Dnevnik hr

Planirate putovanje u Hrvatsku na odmor i zanima vas s kojim procedurama ćete se sresti i koje su kovid mere na snazi? U nastavku vam donosimo vodič koji će vam olakšati ulazak u Hrvatsku i boravak u Hrvatskoj.

Hrvatska je početkom juna uvela kovid potvrde koje će važiti na nivou Evropske unije i u sredu 2. juna donela novu odluku o ulasku u zemlju iz ostalih članica EU.

"Odlukom je omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja, to je izmena za razliku od ranijih 48 sati. Druga izmena se tiče osoba koje su cepljene vakcinama Fajzer, Moderna, ili Gamaleja, odnosno Sputnjik, a oni u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od prve doze, odnosno od 22. do najviše 84. dana od prve doze cepiva AstraZeneka", pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

U Hrvatsku ćete najlakše ući ako dolazite iz zemlje članice EU koja takođe ima spreman sistem za izdavanje kovid potvrda.

Kako biste dodatno skratili čekanje na granici pre polaska na put možete se prijaviti putem platforme Enter Croatia, koja je integrisana sa sistemom digitalnih potvrda.

Epidemiološke mere na snazi u Hrvatskoj

Foto: canvaspix / Shutterstock

Nošenje maske obavezno je u zatvorenim javnim prostorima kao što su trgovine, javni prevoz, bolnice, pošta. Na otvorenom nije potrebno nositi masku ako se može održavati razmak i ne zadržava se mnogo ljudi, u suprotnom preporučuje se da i na otvorenom nositiemasku.

Ako planirate u Hrvatsku na odmor, onda je važno znati da ugostiteljski objekti smeju da rade do 23 sata, u restoranima možete boraviti na zatvorenom prostoru i na terasama, dok kafići goste smeju posluživati isključivo na terasama.

Muzeje, galerije i izložbe možete posećivati s maskom i držeći se na odstojanju, a broj posetilaca je ograničen kvadraturom tako da na 100 kvadrata sme boraviti 15 osoba. Kontrolisanje broja i puštanje u prostorije je odgovornost organizatora pa je moguće da ćete morati da pričekate dok određeni broj posetilaca napusti prostorije pre nego što vas puste unutra.

Dozvoljene su i ostale kulturne i umetničke manifestacije i izložbe uz ograničen broj, a na ulazu u prostor potrebno je jasno istaknuti obaveštenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u prostoriji. Organizatorima je preporučeno da vode evidenciju koju moraju da čuvaju 14 dana, što znači da ćete možda morati dati svoje podatke - ime, prezime i broj telefona.

Uslovi za ulazak u Hrvatsku iz jedne od država članica EU/EEP

Foto: Deposithphotos / ah_fotobox

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je uslove za ulazak u Hrvatsku s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Putnici u tranzitu moraju napustiti Hrvatsku u roku od 12 sati od ulaska, u suprotnom im se automatski određuje mera samoizolacije.

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Evropske unije, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nezavisno o državljanstvu, omogućiće se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uslovima kao i pre pojave bolesti kovid 19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s obolelom osobom.

Ako su prethodno navedene osobe do graničnih prelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prelazu treba da dokažu da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju od njih neće zahtevati dokazi o testiranju ili potvrde o cepljenju protiv/preboljenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, niti im se određuje mera samoizolacije.

Grafički prikaz država prema bojama rizika od bolesti kovid 19 moguće je naći na veb-stranicama Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EEP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju priložiti jedno od navedenog:
- negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, koju objavljuje Evropska komisija, kod nalaza BAT testa napravljenog u inostranstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa, u protivnom test se neće prihvatiti kao verodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku, a nalaz PCR testa ne sme biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz,

- potvrdu o dve doze cepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od druge doze ili prve doze u slučaju vakcinisanja vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Džonson i Džonson),

- potvrdu o primljenoj prvoj dozi cepiva Fajzera, Moderne ili Gamaleje, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42 dana o primljene vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primljene prve doze Astrazenekine vakcine,.

- potvrdu o preležanoj bolesti kovid 19 i primljenoj dozi cepiva unutar šest meseci od početka bolesti, s tim da cepljenje mora biti provedeno pre manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz,

- davanja na uvid pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje lekarske potvrde;

- ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do prispeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Državljani država članica Evropske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Veća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti iste podatke kao i prethodno spomenuti putnici iz zemalja koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi.

Iste podatke moraju predočiti i pomorci ako nameravaju da borave u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, te osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju, kao i osobe koje putuju zbog neodloživih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes.

Državljani trećih zemalja i Srbije

Foto: Depositphotos / DarioSz

Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi porodice državljana država članica šengenskog prostora i država pridruženih, niti su osobe s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, ulazak u Republiku Hrvatsku odobriće se samo u slučaju nužnih putovanja.

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj ili putuju u Hrvatsku zbog neodložnih ličnih/porodičnih razloga/poslovnih obaveza mogu da uđu u Republiku Hrvatsku ukoliko:

• prilože negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati;
• prilože potvrdu o vakcinaciji (prošlo više od 14 dana od primanja druge doze vakcine);
• ukoliko je osoba prebolela COVID-19 (poseduje lekarsku potvrdu o tome ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa), te je nakon toga vakcinisana najmanje jednom dozom vakcine, izuzeće od obaveze posedovanja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa odnosno samoizolacije se produžava do šest (6) meseci od primljene vakcine;
• prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana računajući od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala COVID-19;
• uz obavezu PCR ili brzog antigenskog testiranja odmah po dolasku u Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do dobijanja negativnog rezultata.

U slučaju da testiranje nije moguće obaviti određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.
Pored navedenog, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga putovanja u Hrvatsku.

Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.
Deca mlađa od 12 (dvanaest) godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preboleloj bolesti COVID-19.
Osobe koje putuju u Hrvatsku iz humanitarnih razloga - pomoć područjima pogođenim zemljotresom mogu ući u Hrvatsku po osnovu prethodne saglasnosti Stožera civilne zaštite Hrvatske. Za ta lica se ne zahteva potvrda o testiranju i vakcinaciji, niti im se određuje samoizolacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.