Izvor: Luka Nikoliæ

Autor: {"id":559031,"id_news":1562084,"name":"","surname":"Luka Nikoli\u00e6"}

Hteli ili ne hteli, voleli ili ne voleli – Srbija i Crna Gora više nisu ista država. Ali, uticaj koji Srbija i srpski narod imaju na CG je i dalje nemerljiv.

Turisti iz Srbije i dalje su glavna "meta" crnogorskog turizma, a prema istraživanjima koja sprovodi Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, čine najbrojniji narod na crnogorskom primorju.

Ove godine, tokom prva tri meseca, zabeleženo je 18.000 dolazaka turista iz Srbije, što je rast od 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvareno je i 114.000 hiljada noćenja, to jest za više od 10 odsto više nego 2018.

To nam je rekla portparol Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG), Nina Vukčević.

"Tokom 2018. godine turisti iz Srbije realizovali su petinu ukupnih dolazaka stranih gostiju (u Crnu Goru), kao i četvrtinu ukupno ostvarenih noćenja inostranih gostiju, što govori o značaju turista iz Srbije kada je u pitanju turistički promet u Crnoj Gori“, egzaktno je objasnila Vukčevićeva za 92 putovanja.

"Najveći broj turista iz Srbije u Crnoj Gori, njih više od 50 odsto je do 35 godina starosti. Najveći broj, i to više od 33 odsto, dolazi sa porodicom", izjavila je Vukčević i dodala da su pasivni odmor i zabava najvažniji motivi za srpske turiste na primorju, koji se sve više i više odlučuju na hotelsku ponudu, a ne na iznajmljivanje studija i apartmana.

Foto: B92/Luka Nikoliæ

Srbi na more u CG uglavnom dolaze kolima, većina koja dođe vrati se barem još dvaput, a, prema statistici, srpski turisti se zadržavaju 8-10 noći i troše, po putovanju, prosečno oko 437 evra, dok dnevno, po osobi, troše oko 55 evra. Takođe, više od 65 odsto turista iz Srbije, najčešće rezervišu smeštaj do četiri nedelje pre samog dolaska na primorje.

Vukčevićeva nam je otkrila i cene smeštaja koje su, kako kaže, na prošlogodišnjem nivou.

Cene u privatnom smeštaju se kreću od 6-15 evra po krevetu, u zavisnosti od destinacije, dok će vas noć u hotelima sa 3+ zvezdice koštati od 45 evra pa naviše, na bazi noćenja sa doručkom.

Kada govorimo o severu CG, u privatnom smeštaju noć po osobi iznosi od 10-20 evra po osobi, u zavisnosti od lokacije i vrste smeštaja, dok je u hotelima sa 3 zvezdice noćenje sa doručkom od 25 evra, a u hotelima sa 4 zvezdice ista usluga od 45 evra.

Foto: B92/Luka Nikoliæ

Od ove godine u Crnoj Gori postojaće jedan novitet - izuzimajući hotelske plaže, ulazak na sve ostale, kao i plažni mobilijar, biće besplatan posle 17 časova. Što se tiče cena plažnog mobilijara, one variraju od grada do grada, ali i od plaže do plaže.

Verovatno nigde nećete naći ležaljke i slične pogodnosti ispod 5 evra, dok bi u Budvi morali da izdvojite i do 20 na određenim mestima, računajući smao "obične" plaže. Ukoliko se odlučite da odete na neko ekskluzivnije mesto, nemojte da se iznenadite ukoliko vam zatraže 100 evra za dnevno iznajmljivanje obične ležaljke.

Nije iznenađenje da srpski turisti najviše vole da dolaze u Budvu, Herceg Novi i Adu Bojanu, dok su pored već "dosadnog" kupanja u moru, prema rečima Vukčevićeve, sve popularniji su rafting, ziplajning, planinarenje i druge adrenalinske avanture.

Ukoliko se odlučite na neku od ovih ili drugih avantura i rešite da razbijete monotoniju, potrebno je da znate da Srbija i Crna Gora imaju postignut sporazum koji je i dalje na snazi i prema kojem u crnogorske klinike možete doći sa važećom zdravstvenom knjižicom overenom u Srbiji, tako da vam dodatno zdravstveno osiguranje neće biti potrebno.

Foto: B92/Luka Nikoliæ

U Crnoj Gori ćete, i dalje (kao i na svakom drugom turističkom mestu), morati da platite boravišnu taksu. Nedavno je u Herceg Novom mogli da "prođete" sa manje od evra dnevno, dok vam je od nedavno potreban jedan evro, koliko i u Budvi i u većini ostalih gradova, izuzev Ulcinja (80 centi).

Kada (i ako) dođete u Crnu Goru i dalje ćete morati da se (ne)pridržavate zakona, ali nećete morati da se pridržavate nošenja majici u svakom mogućem trenutku.

Vukčevićeva nam je otkrila da je takav zakon bio na glasanju, ali da nije usvojen, za razliku od Dubrovnika, Splita...

Sve u svemu: Crna Gora se nije nešto promenila u odnosu na prethodnu godinu, a neće se promeniti ni sledeće, posmatrajući stvari iz ugla srpskog turiste.

Srbi su i dalje redovni gosti, možda i više nego ranije, a cene su praktično nepromenjene. Ako je verovati istraživanju NTO – ukoliko ste već nekoliko puta bili na crnogorskom primorju, doći ćete opet.

Doći ćete kolima, ostaćete između 8 i 10 dana i potrošiti nešto više od 400 evra ukupno.

Luka Nikolić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.