Foto: depositphotos/Voyagerix
Foto: depositphotos/Voyagerix

Niže cene na hrvatskom delu Jadrana: Komšije u strahu od konkurencije

Podeli

Neki kažu da su hrvatski hotelijeri već snizili cene, ali može se reći da je to sniženje došlo prekasno, posebno s obzirom na činjenicu da je konkurencija mnogo ranije krenula s korekcijom cena.

"Vrući popusti do 35 posto!"; "Last minute - 10 percent discount" - to su, pored fotografija plaža i devojaka u kupaćim kostimima, preovlađujuće poruke na internet-stranicama velikog dela hrvatskih hotelijerskih kuća koje su, poučene prošlogodišnjim nesigurnim stanjem na tržištu, ovu sezonu ipak započele opreznije: uz ponudu akcijskih cena, popusta i "last minute" ponuda" u iznosima od 10 do čak 35 posto, i to ne samo za period predsezone, nego je po povoljnijim cenama već sada moguće rezervisati smeštaj i u glavnoj sezoni, koja je proteklih godina uglavnom bila rezervisana za one koji su bili spremni da plate više, piše hrvatski "Jutarnji list".

I najveći hotelijeri su na tržištu prisutni s ponudama posebnih cena na koje su se prošle godine posetioci odlučivali ipak tek početkom glavne sezone, kad je u drugom delu juna postalo jasno da su godine dvocifrenog rasta broja gostiju prošlost.

Kakva je situacija s ovogodišnjim bukingom i hoće li, u odnosu na prošle godine kad su "prozivani" zbog previsokih cena, sad korigovati iznose koje traže za svoje usluge, nijedna od glavnih hotelskih kuća nije htela da komentariše za novine.

Jedan sagovornik "Jutarnjeg lista" i dobro upućen izvor iz turističkog sektora otkriva da prosečna cena pansiona po osobi na Jadranu za dan iznosi 61 evro, u Turskoj je tu uslugu moguće dobiti za 51 evro, a najniže prosečne cene ima Tunis, u kome dan pansiona košta samo 38 evra.

"Neki kažu da su hrvatski hotelijeri već snizili cene, ali može se reći da je to sniženje došlo prekasno, posebno s obzirom na činjenicu da je konkurencija mnogo ranije krenula s korekcijom cena", misli sagovornik "Jutarnjeg", koji upozorava da su prošle godine prve naznake problema na turističkom tržištu stigle početkom juna.

strana 1 od 337 idi na stranu