Titova vila na Dubašnici

Ovo atraktivno zdanje nedaleko od Bora uz veliko lovište namenjeno Josipu Brozu Titu, ali on tu nikada nije kročio, a u lovačkoj rezidenciji je odsedao bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević

Izvor: Politika

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2011.

10:28

Default images

Borska opština će, možda već početkom ove turističke sezone, od MUP-a preuzeti Titovu vilu na planini Dubašnici i širom je otvoriti za bogatu turističku klijentelu, iz zemlje i sveta. Ovo tajanstveno atraktivno zdanje, udaljeno od Bora 25 kilometara, građeno je od 1979. do 1983. godine uz veliko lovište i namenjeno Josipu Brozu Titu. Ali, on tu nikada nije kročio, a u lovačkoj rezidenciji je često, gotovo do kraja 2000. godine, odsedao bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Pregovori sa nadležnima u Republici o turističkoj perspektivi vile na Dubašnici traju od 2001. godine i uskoro bi, kažu u borskoj opštini, mogli da budu okončani. Neznatno preuređena, bila bi atraktivna za lovce jer se tik uz nju nalazi veliko ograđeno lovište, na 800 hektara, u kojem ima muflona, jelena, divokoza, srndaća, divljih svinja i mnoštvo sitne divljači. Prema nezvaničnim procenama od pre deset godina, kada su se Borani prvi put obratili državi, dubašnička vila bi donosila opštinskoj kasi godišnje najmanje tri miliona dolara.

Sve do sredine maja 2004. godine, dok novinari tamo nisu prvi put ušli, dubašničko zdanje bilo je nedostupno javnosti. Trospratno zdanje Slobine vile, kako okolno stanovništvo ovu građevinu najčešće i danas zove, dugačko 30, a široko 20 metara, ima desetak velikih luksuzno uređenih soba, više drugih odaja, pomoćnih zgrada i bazen. Vila ima i podrum, kao sklonište od vazdušnih napada. Izgradili su je majstori zaječarske „Timokgradnje“, a građena je, navodno, da bi u slučaju agresije na ondašnju SFRJ tu mogla bezbedno da se smesti srpska vlada i da tu bude njeno komandno mesto.

Sve do Miloševićevog pada, prostor oko ove građevine čuvale su i specijalne jedinice vojske i policije. Posle 5. oktobra 2000. godine broj čuvara naglo je smanjen. U Boru danas tvrde da vila, u vlasništvu MUP-a, odavno ne prima visoke državnike i važne goste. Borski gradonačelnik Nebojša Videnović rekao je nedavno da je ova zgrada sada osuđena na lagano propadanje. Nadležnima u Republici već je saopšteno da je jedino rešenje da opština Bor preuzme brigu o njoj.

Prema nekim procenama, u borskim turističkim objektima je zarobljeno više od sto miliona dolara. Već sedam godina, na primer, ne radi hotel „Jezero“ na Borskom jezeru. Van upotrebe je i tamošnji motel „Metalurg“, baš kao i aerodrom u Boru i poslovni centar „Kapije Bora“, i motel u Zlotu, pored čuvene Zlotske pećine, a nedovoljno se koristi i sportski centar „Mladost“ u Boru, jedan od najvećih i najlepših u Srbiji.

A na Crnom vrhu, nedaleko od Dubašnice, pre 11 godina zakatančeno je gradilište velikog turističkog centra „Jelen-Hajat“, nakon što je u njega do tada uloženo 55 miliona dolara.

Novo rukovodstvo borske opštine obratilo se na adrese svih bivših graditelja i vlasnika sa zahtevom da se započeto i završi, a napušteno aktivira. Ako se to dogodi, posao bi u turizmu moglo da dobije još oko dve hiljade Borana.

Stojan Todorović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: