Milano - Italija u malom

Podeli

Na put u Milano će vas verovatno navesti želja za šopingom, fudbalom i operom ali je dovoljan samo jedan pogled na „Duomo” katedralu da ostanete bez daha. Milan se smatra modnom prestonicom i centrom glamura i fudbala ali je prilično potcenjen kao istorijski grad u kom se mogu videti mnoge znamenitosti.

Inspitarivna zabava za svačiji ukus

Veče provedeno u milanskoj Skali je vrhunac doživljaja za ljubitelje opere i baleta. Za potpuno drugačiji scenario posetite čuveni fudbalski stadion „San Siro” i upijte neverovatnu atmosferu koja vlada na tom mestu. Ako želite da predahnete od gradske vreve provedite dan u bujnoj okolini bašte „Publići”. Ova ogromna zelena oaza ima i fontane, statue i spomenike i je odlično mesto za decu koja mogu da uživaju u očaravajućem planetarijumu i istorijskom muzeju.

Sport

Fudbal je najpopularniji sport u Italiji, a Milano je sedište dva poznata kluba Milana i Intera koji svoje utakmice kao domaćini igraju na stadionu „Đuzepe Meaca" poznatom pod nazivom „San Siro”. Grad je između ostalog bio domaćin Svetskog i Evropskog fudbalskog prvenstva (1934, 1980). Monca, staza Formule 1 je takođe blizu, a Olimpija je uspešan košarkaški tim.

Umetnost

Možda ne može da se takmiči sa Rimom, Firencom ili Venecijom, ali i Milano ima svojih prednosti, a jedna od njih je i "Tajna večera", čuvena slika Leonarda da Vinčija. Nekoliko umetničkih i istorijskih muzeja takođe treba posetiti i posvetiti im punu pažnju, za šta će vam biti potreban ceo dan. Mnoga nacionalna blaga se čuvaju u Milanu.

Pinakoteka „Brera” je najbolja umetnička kolekcija koju možete videti u ovom gradu, obuhvata 700 godina umetničke istorije i ima dela poput Rafaelovog „Venčanja Marije i Josifa", Brera (Montefeltro) oltarske slike Pjera dela Frančeske kao i dela Kanaleta i Karavađa. Mikelanđelova Rondanini Pieta dela Mantenje, Belota i Kanaleta nalaze se u zamku Sforcesko. Istorijska biblioteka Ambrozijana, nazvana po zaštitniku Milana Sv. Ambroziju, čuva nacrte i zapise Leonarda da Vinčija.

Mesto gde se rađaju modni trendovi

Naravno, ne možete posetiti Milano a da ne odete u šoping. Čuveni modni butici u Ulici Montenapoleone vizuelno su urađeni podjednako zanimljivo kao i najbolji muzeji u ovom gradu. Ovde možete pronaći i jeftine, a originalne poklone jer su rasprodaje česte. Milanski butici i prodavnice su među najboljima na svetu.

Prošetajte se i kroz ulice Dela Spiga, Sant Andrea i Manconi i otkrijte najbolje modne marke na svetu od Armanija, Dolče i Gabane, preko Prade, Valentina i Versaćea. Ima ih na hiljade i svako može da pronađe nešto po svom ukusu.

Crkve

U Milanu ima na desetine srednjovekovnih crkvi koje treba otkriti kao i neverovatan zamak Sforcesko, koji je nešto najbolje što Milano ima da ponudi. Nestvarni Duomo, gradska katedrala koju okružuje oko 3.500 hiljade statua, jedan je od najboljih primera gotičke arhitekture. Ovo gigantsko umetničko delo preplavljeno je šiljcima i statuama od svetlucavog belog mermera. Ako se popnete do vrha pred vama će se ukazati spektakularan pogled na ceo grad. Gradnja ove katedrale započeta je 1386, a završena je 1805. jer je Napoleon želeo da bude krunisan kao kralj Italije.

Opera

Vikend u Milanu nije kompletan ako ne posetite operu. Uživajte u divnom zvuku renomiranih kompozitora poput Mocarta, Rosinija i Verdija u čuvenoj Skali.

Rim - stazama Miloša Crnjanskog

“Sunce i Rim stapaju se u sećanju u jedno. Nigde u Evropi Sunce ne sija tako. Ni na jedan glavni grad zemalja. Niti igde fontane hlade tako lepo...Fontane u Rimu pljušte kao slapovi u brdu, kad se odlazi u planinu...”

Jug Italije koji opčinjava

Poznato je da je jug Italije siromašniji od severa, pa ćete u nekim delovima naići na puteve sa dve umesto tri trake, malo niže cene i skromnije kuće, ali to nikako ne znači da je manje lep. Naprotiv, južna Italija opčiniće vas na neki drugačiji način, možda čak i više nego severna.

Crvena vina Toskane

Jako je teško rečima opisati prvi susret nekog ljubitelja vina sa ovom centralnom italijanskom regijom. Prosto, na tom mestu ima sve što vam treba ako volite da uživate u hrani i kvalitetnom vinu…

Gde uživaju najbolji kuvari na svetu?

Iako kuvaju u najboljim i najskupljim restoranima, svetski majstori kuvanja otkrili su mesta u Evropi gde svraćaju zbog vrhunskog, ali i pristupačnog obroka spravljenog na jednostavan i uglavnom tradicionalan način.

Jezero Komo: Raskošno ogledalo Alpa

Ukoliko ste istinski ljubitelj putovanja, treba da bar jednom u životu posetite čarobno italijansko jezero Komo, najdublje i po mišljenju mnogih najlepše jezero u Evropi.

Firenca - grad prijatelj Voždovca

Na jednoj tabli u starom istorijskom delu Firence, koji je 1982. godine Unesko stavio pod svoju zaštitu, je popis gradova prijatelja i pri kraju spiska se nalazi Voždovac. Tesko je dokučiti kako se dogodilo da jedna beogradska opština postane grad prijatelj Firenci, ali je to ipak zvaničan podatak.

U Veneciji, o Pragu i Rilkeu

Ni Prag mi te zime nije bio po volji. Zbog Rilkea, kome ovaj, inače čaroban grad, nije bio suviše naklonjen. Barem u detinjstvu. Premda je Rajner jednom prilikom rekao kako su mu Bohemija i Rusija dve destinacije koje zove svojim domom.

strana 1 od 16 idi na stranu