Najlepši Google doodle do sada

Možda nije najinovativniji, niti ga krasi interaktivnost na koju nas je Gugl navikao, ali najnoviji “Gugl dudl” (Google doodle) predstavljen 4. maja, posvećen legendarnoj glumici Odri Hepbern, odiše jednostavnošću, elegancijom i lepotom za sva vremena.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 04.05.2014.

09:03

Default images

Legenda svetske kinematografije i jedna od omiljenih ikona XX veka, glumica Odri Hepbern rođena je 4. maja u Briselu i ova godina među ljubiteljima filma protiče u znaku obeležavanja 85 godina od njenog rođenja.

Pravo ime bilo je Odri Ketlin Raston. U detinjstvu, školovala se u privatnim internatskim školama u Engleskoj i Holandiji. Tokom okupacije Holandije pomagala je tamošnji pokret otpora.

Po završetku rata u Engleskoj je nastavila da pohađa časove plesa, u poznatoj "Meri Lambert" baletskoj školi, ali su joj profesori savetovali da je napusti, jer je bila previše visoka za balet. Radila je kao horistkinja i dobijala manje uloge u filmovima.

Oskara je dobila za ulogu u filmu "Praznik u Rimu", reditelja Vilijema Vajlera, snimljenog 1953. godine. Do sredine pedesetih godina prošlog veka snimila je, pored filma "Praznik u Rimu", još nekoliko filmova, uglavnom, romantičnih komedija. Smatra se da je tek "Priča o kaluđerici" iz 1959. bio film koji je dokazao njene glumačke sposobnosti i van žanra romantičnih komedija, a za ulogu je ponovo bila nominovana za Oskara.

-- Pročitajte i Top 5: Najbolji filmovi o princezama --

Za Oskara je bila nominovana još nekoliko puta, između ostalog i za legendarnu ulogu Holi Golajtli u filmu "Doručak kod Tifanija", iz 1961. godine, po kojoj je najviše upamćena, ali tada i po filmskom "debiju" naočara poznatih kao "avijatičarke".

Preminula je 20. januara 1993. u Švajcarskoj, u varošici Tolokenaz na Ženevskom jezeru, gde je i sahranjena, a to mestašce postalo je vremenom stecište njenih mnogobrojnih poštovalaca.

-- Pročitajte i Dve decenije od smrti Odri Hepbern --

Američki filmski institut 1999. godine proglasio je ju je trećom najvećom ženskom filmskom zvezdom svih vremena, posle Ketrin Hepbern i Bet Dejvis.

Koliku popularnost Odri Hepbern, koju mnogi smatraju i najlepšom ženom 20. veka, ima i dalje, svedoči to što je na aukciji u Berlinu komplet poštanskih maraka sa njenim likom prodat za 430.000 evra. Nekoliko godina ranije, samo jedna poštanska marka je postigla cenu od 50.000 dolara.

-- Pročitajte i Saveti Odri Hepbern za srećniji život --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: