Šljivova - selo koje se podmlađuje

Šljivova, selo desetak kilometara udaljeno od Krupnja, specifično je po tome što, za razliku od većine sela u Srbiji, njega čini pretežno mlado stanovništvo.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2014.

12:00

Default images

Trenutno oko 100 mladih osoba živi i radi u ovom selu i ne nameravaju da ga napuste. Žitelji se uglavnom bave poljoprivredom, najviše proizvodnjom kupina, malina, krompira i šljive, koje najbolje uspevaju u ovom kraju.

"Uprkos otežanim uslovima u ovom planinskom kraju, mladi zasnivaju porodice na svojim porodičnim ognjištima i ostaju u svom rodnom mestu. U nedavno renoviranoj i opremljenoj školi, za razliku od drugih sela, ne opada broj učenika", istakla je učenica završne godine Srednje ekonomske škole u Krupnju Gordana Stefanović za portal Loznica info.

Ona je napomenula da je u 2013. godini rođeno 12 beba, što je najviše u krupanjskoj opštini.

Nekada jedini simbol Šljivove i planine Rožanj bila je mala, drvena crkva, koja je sada preuređena u manastir Svetog Vasilija Ostroškog, pored koga je sagrađen i dom.

Finansije su stizale sa svih strana, ali najvećim su delom u izgradnji i renoviranju učestvovali upravo seljani Šljivove. Pored škole i prodavnice, koju sada imaju u selu, nadaju se asfaltiranom putu, koji bi im omogućio lakšu i uspešniju trgovinu i sigurniju budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: