Život

Četvrtak, 23.01.2014.

17:02

Bizon, Pasat i Žujica - Najbolji bikovi u BiH

Uzgajivači bosanskih bikova su i ove godine dodelili priznanja najboljim bikovima, pa je pehar u lakoj kategoriji poneo Bizon, čiji je vlasnik Hidajet Kučuković iz Sanice, u srednjoj je to Pasat Rusmira Beše iz Kruščice kod Viteza, a u teškoj kategoriji za 2013. najbolji je Žujica u vlasništvu braće Tubić iz Liskovice kod Mrkonjić Grada.

Izvor: Tanjug

Default images

Borbe bikova u BiH imaju dugu i bogatu tradiciju, a poslednjih nekoliko godina biraju se najbolji i zvanično nejuspešniji bikovi, pišu banjalučke "Nezavisne novine" i dodaju da su Brizonja, Brisko, Maks, Lozonja, Brižan, Barun, samo neka od poznatih imena bikova na BiH koridama.

Na četvrtoj po redu redovnoj skupštini Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika u BiH (SKUBBuBiH), koja je održana u Vitezu, bili su predstavnici svih 22 udruženja.

Predsednik SKUBBuBiH Besim Gljiva, organizator najveće manifestacije ove vrste Čevljanske koride, podneo je izveštaj o radu, finansijski izveštaj, a predloženo je i usvajanje drugih akata, kao i pravilnika o sticanju titule šampiona u tri kategorije za područje BiH.

Taj savez ima više od 22.000 registrovanih članova i nekoliko puta više ljubitelja ovog sporta koji redovno posećuju ove manifestacije.

"Slobodno možemo reći da je ovo jedna od najorganizovanijih nevladinih organizacija i jedini savez na području BiH koji ne poznaje entitetske granice i koji čine pripadnici svi konstutivnih naroda u BiH. Finansijski se ne oslanja na bilo kakva budžetska sredstva. U pravom smislu reči, mi smo druga strana BiH", kazao je Gljiva.

U 2013. među najuspješnije i najbolje bikove spadaju i Zekonja Benjamina Fetića iz Zenice, Brisko Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza, Peran i Jelenko Muje Hrvačića i Ćamila Mutabdžića iz Vlasinja kod Jajca, Šveđanin Josipa Biletića iz Krčevina kod Viteza i Zečo Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza.

Veliku popularnost u BiH i celom regionu, kako pišu "Nezavisne", uživa jedina dama, vlasnica nekoliko vrsnih bikova, od kojih su dva šampioni Čevljanske i Grmečke koride za prošlu godinu - Renata Pranjković iz Viteza. Ona je na neki način postala i zaštitni znak korida u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: