Kada ste poslednji put videli svica? Naučnici objavili da izumiru, a mi smo krivi

Kada ste poslednji put videli svica? Naučnici su sada vrlo zabrinuti za ovu vrstu. Globalna populacija insekata opada stopom bez presedana do 2 odsto godišnje, a to za sobom povlači čitav sistem koji zavisi od njih.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

09:12

Kada ste poslednji put videli svica? Naučnici objavili da izumiru, a mi smo krivi
Foto: Shutterstock/Suzanne Tucker

Entomolog Dejvid Vagner je kao dečak 60-ih godina prošlog veka često trčkarao po porodičnoj farmi u Misuriju, lovio treptave svice, stavljao ih u staklenu teglu, potom zatvorio poklopac i noću je odložio pored kreveta. No danas, poput mnogih insekata u svetu, svici nestaju u, kako naučnici kažu, u globalnoj apokalipsi insekata.

Dok razne ljudske aktivnosti ubrzano transformišu planetu, globalna populacija insekata opada stopom bez presedana do 2 odsto godišnje. Zbog krčenja šuma, upotrebe pesticida, veštačkog svetlosnog zagađenja i klimatskih promena ova sitna stvorenja bore se za preživljavanje zajedno sa usevima, cvećem i ostalim životinjama čija egzistencija zavisi o njima.

"Insekti su hrana koja je potrebna svim pticama i ribama. Oni su poveznica koja spaja sve slatkovodne i kopnene ekosisteme na našoj planeti", kaže Vagner, koji danas radi kao entomolog na Univerzitetu "Connecticut".

Njihova važnost za okolinu je velika. Svici su ključni u lancu ishrane jer se njima hrane ptice, gmizavci i sisari, poput slepih miševa. Za neke životinje su svici jednostavno poslastica. Orangutani biljojedi uživaju u konzumiranju termita. I ljudi hranom smatraju oko 2.000 vrsta insekata, no insekti su mnogo više od hrane. O njima zavise i poljoprivrednici jer im oprašuju useve i kovitlaju tlo da bi ga održali zdravim i plodnim.

Nestanak insekata ne može se pripisati nijednom pojedinačnom uzroku. Stanovništvo se suočava sa više istovremenih pretnja - od gubitka staništa i industrijskog načina uzgoja do klimatskih promena. Preopterećenje azotom iz kanalizacije i veštačkih đubriva pretvorilo je močvare u 'mrtve zone', noćno nebo je preplavljeno veštačkim svetlom, a urbani rast karakterišu sve betoniranije površine.

"Donedavno je gubitak plodne zemlje bio najveći pokretač" smanjenja broja insekata, kaže Vagner. "Ali klimatske promene postaju daleko ozbiljnija i zlokobnija pretnja jer se delovi planete koji su ranije stalno bili vlažni suše. A to je apsolutno katastrofalno za mnoge insekte." Insektima šteti i uvoz stranih biljaka, koje počinju da dominiraju u novom okruženju.

Neka istraživanja upućuju na to da sve veća upotreba insekticida utiče na smanjenje broja lasti. Vagner zaključuje da "priroda jednostavno nestaje vrlo sporo. S nestankom svitaca "nestaju grane i stabla života. Postupno ga uništavamo, a za sobom ostavljamo ogolelo i ružno stablo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: