"Lajkuj mi", "hendlaj", "baci mi u DM": Da li društvene mreže osiromašuju naš jezik? VIDEO

Lajk, šer, sabskrajb - reči su koje savremeni korisnici interneta razumeju. Jezik društvenih mreža postao je deo svakodnevne upotrebe i neformalnog govora, zbog čega ostaje pitanje - da li društvene mreže osiromašuju ili obogaćuju vokabular omladine?

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

10:57

Foto: Printscreen/ TV Prva

Dopisivanja su uvek postojala, bilo u vidu pisama ili ceduljica u cveću, a danas, u vidu "stikera" na Vajberu i ostalim aplikacijama za razmenu poruka. Komunikacija je dobila na kvantitetu, ali da li je zbog toga izgubila kvalitet?

"Izgleda da dolazimo do toga da se govori onako kako se piše, a to kako se piše svakako nije za uzor. Želim ovde da naglasim da elementi SMS komunikacije ili komunikacije putem društvenih mreža postaju deo usmenog izraza, što je veoma štetno i za negovanje srpskog jezika i za negovanje kulture govora uopšte", navodi Slobodan Roksandić, komunikolog.

Jezik koji se oblikuje na internetu teži pojednostavljenju, ne poštuju se gramatička pravila, upotrebljavaju se jednostavnije i kraće rečenice, a jezgro jezika nalazi se u školama filologije.

"Ako bismo mi skrenuli pažnju da je nešto tačno, ispravno napisano ili kazano, sigurno bi se i oni probudili i sigurno bi vodili računa o tome", smatra Dragana Ćećez, direktorka Filološke gimnazije.

Kristina Đurić, profesorka knjizževnosti u Filološkoj gimnaziji, smatra da su društvene mreže naša sadašnjost i da o njima možemo govoriti kao i o vatri - one mogu bii sjajan saradnik i loš gospodar ukoliko to dozvolimo.

"Brže komuniciramo, manje slušamo, manje pažljivo slušamo, ali sa druge strane komuniciramo možda i veštije, zato što imamo veći broj sagovornika", smatra Đurićeva.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: