Treba li roditelji da ljube decu u usta?

Poznati fudbaler Dejvid Bekam ponovo je razbesneo svetsku javnost kada je svoju sedmogodišnju ćerku Hrper, na prepunom stadionu, poljubio u usta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2019.

08:10

Treba li roditelji da ljube decu u usta?
Foto: Gettyimages / Richard Heathcote

Poljupci su podelili i psihologe, dok su pedijatri jedinstveni - za njih je to neprihvatljivo, pre svega iz higijenskih razloga.

Šta je čudno u tome kada roditelj poljubi dete u usta? Do kog uzrasta je to prihvatljivo? Mogu li takvi ovlaš poljupci loše da utiču na mališane?

O tim pitanjima, u emisiji "Jutro " Prve televizije, govorili su psihoterapeut Radmila Vulić Bojović i psihijatar profesor doktor Jovan Marić.

"Ne mislim da je to neprihvatljivo. To nije agresivan čin, da bi bio neprihvatljiv, ali činjenica jeste da u našoj kulturi tako nešto nije uobičajno i da se smatra neprimerenim gestom u odnosu na dete. U američkoj i zapadnoevropskoj kulturi to je čak uobičajna stvar. To je nešto što bi ljudi trebalo da imaju u vidu. Kada govorimo o tom poljupcu, u njemu, između roditelja i dece nema ničeg seksualnog. Oni to razmenjuju kao i svaku drugu nežnost ili fizički kontakt", kaže Radmila Vulić Bojović i dodaje da nije dobro tek tako olako osuđivati ljude.

Jovan Marić kaže da se, kada je ovakvo mišljenje u pitanju, nalazi na drugoj strani.

"Frojd se proslavio tezom da dete nije čedno, nego je polimorfno perverzno. Biološki je normalno da sin voli suprotnog roditelja. Sin voli majku, a ćerka je vezana za roditelja", kaže on.
Marić dodaje da je kod roditelja uočeno zavodničko ponašanje prema detetu surotnog pola.

"Nema tu nikakvih seksualnih primesa, već je suština u posebnom vezivanju deteta za sebe 'nekim posebnim nitima'", isitče Marić.

A da takav poljubac i takva bliskost kasnije mogu da utiču na seksualnost deteta i da li to na dete može da deluje zbunjujuće?

Opširniju priču pogledajte u snimku iz emsije Jutro Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: