Preživeo golgotu: Najmlađi srpski vojnik neopravdano zaboravljen

Imao je samo osam godina kada je počeo Prvi svetski rat i najmlađi je podoficir na svetu u toku Velikog rata. On je Momčilo Gavrić, kojeg su nepravedno, kao i mnoge učesnike, nakon okončanja rata, svi zaboravili.

Život

Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ

Subota, 10.11.2018.

15:00

Preživeo golgotu: Najmlađi srpski vojnik neopravdano zaboravljen
Ilustracija / Foto: Getty

Po završetku rata, dečak Momčilo Gavrić vratio se iz školovanja u Engleskoj 1921. godine, ali iako je govorio engleski i francuski jezik nikome nije bio potreban.

"Niko se nije zanimao za njegovu sudbinu. Radio je kao šegrt u okolini Loznice, da bi se na kraju izdržavao kao šofer u Beogradu. Niti je ikome pričao svoju ratnu priču niti se ko interesovao. Tako je bilo do 1960-tih kada su ga bivši pretpostavljeni potražili preko novina", ispričao je za portak B92.net istoričar Danilo Šarenac.

Inače, tokom rata, ovaj dečak je bio podnarednik šestog artiljerijskog puka Drinske divizije, a imao je samo 12 godina kada se rat završio.

Zanimljivo je i to da je čak učestvovao u proboju Solunskog fronta tokom kojeg je i ranjen. Ovaj dečak, čin kaplara dobio je na početku rata, a nakon Cerske bitke 1914. godine. Samo dve godine kasnije, 1916., vojvoda Živojin Mišić unapredio ga je u podnarednika.
Srpski vojnici (1915) / Foto: Getty
Pošto je na početku rata ostao bez porodice, koju su ubili austrougarski vojnici, krenuo je da potraži srpske vojnike, te je tako došao do Šestog artiljerijskog puka i Drinske divizije, kojim je komandovao brat Dimitrija Tucovića - Stevan Tucović.

Dečak je vojnicima ispričao šta se desilo, a ovi su osvetili njegovu porodicu i tada je postao jedan od njih.

Močilo je umro u 87. godini života, 1993. godine.

Piše: B. Gigović Grubić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: