Prvenci su pametniji od mlađe braće i sestara?

Prvorođena deca su pametnija od mlađe braće i sestara, tvrde naučnici.

Život

Izvor: Standard.co.uk

Četvrtak, 09.02.2017.

12:24

Prvenci su pametniji od mlađe braće i sestara?
Foto: Thinkstock

Ekonomisti Univerziteta u Edinburgu zaključili su da najstariji potomci istih roditelja postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od svoje braće i sestara.

Istraživači smatraju da to znači da prvorođena deca dobijaju više mentalne stimulacije od svojih roditelja. Studija, objavljena u časopisu “Journal of Human Resources”, mogla bi da objasni zašto su dosadašnja istraživanja uglavnom dolazila do zaključka da najstarija deca u porodici kasnije dobijaju veću platu i bolje obrazovanje od kasnijerođene braće i sestara.

U studiji je praćen životni put 5.000 dece u različitim uzrastima – od tek začetih, do 14-godišnjaka, a u obzir su uzeti i njihovo poreklo i ekonomski uslovi njihove porodice.

Deca su na svake dve godine rešavala zadatke u kojima su ocenjivane njihove veštine čitanja i slikanja, a naučnici su ustanovili da se razlike u nadarenosti i inteligenciji dece mogu povezati s različitim postavljanjem roditelja prema svojim potomcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: