Njujoški sud dve šimpanze proglasio "osobama"

Ove nedelje njujorški sud dodelio je dvema šimpanzama status osoba kako bi se mogle pojaviti kao tema ročišta.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

20:55

Default images
Foto: Thinkstock

Reč je o šimpanzama Leu i Herkulesu iz laboratorije sa Univerziteta u Stoni Bruku koji će 27. maja pred sudijom Barbarom Jafe postati "osobe".

Datum je značajan jer će se prvi put održati rasprava zbog optužbi da su majmuni zarobljeni na nehuman i nezakonit način. Jedini način da se ovo desi jeste da sud pretpostavi kako je reč o osobama u zakonskom smislu, a ne o životinjama.

Ovaj potez suda mogao bi da natera Univerzitet da oslobodi šimpanze, a prema rečima Natalie Prosin iz organizacije NHRP (Nonhuman Rights Project) reč je o značajnom koraku ka krajnjem cilju – slobodi kognitivno kompleksnih životinja.

"Sada držimo 'nogu u vratima' i bez obzira na to šta da se desi vrata više nikada neće moći biti zatvorena", rekla je Prosin.

U decembru 2013. godine NHRP je uputio niz žalbi u kojima stoji da su spomenute životinje u laboratorijama isuviše inteligentne i emotivno kompleksne i da se moraju premestiti u utočište na Floridi. Sve do sada sudije su odbijale da gledaju Lea i Herkulesa kao osobe o kojima sud može raspravljati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: