Vulkan Tavurvur se smiruje

Aktivnost vulkana Tavurvur na Papui Novoj Gvineji, koji je rano juče proradio, danas se smiruje, izjavio je seizmolog Džonatan Kuduon iz Vulkanološke opservatorije Rabaul.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

11:00

Default images

Grad Rabaul je 1994. godine uništen kada je došlo do istovremne erupcije Tavurvura i obližnjeg Vulkana.

Tavurvur je juče ujutro ponovo proradio izbacujući kamenje i pepeo.

Zbog erupcije ovog vulkana na ostrvu Nova Britanija u istočnoj Papui Novoj Gvineji izvršena je evakuacija stanovništva koje živi u njegovoj blizini, a avioni na medjunarodnim letovima su promenili putanju.

Iz predostrožnosti je juče privremeno zatvorena luka u Rabaulu.

"Trenutno dolazi samo do manjih eksplozija. Aktivnost je blaža. Ove male eksplozije su obično praćene bukom", rekao je Kuduon.

Za sada nema izveštaja o povredjenima ili šteti, ali vulkan je i tokom noći izbacivao lavu i delovi Rabaula su prekriveni pepelom.

Kuduon je kazao da i dalje vlada zabrinutost zbog aktvinosti Tavurvura, pre svega zbog količine pepela u Rabaulu, ali da erupcija ovako niskog intenziteta znači da bi uskoro mogla proći, navodi AFP.

"Mislim da se može očekivati da će male erupcije još trajati. I dalje možete očekivati erupcije iz Tavurvura, ali ne iz Vulkana. Imajući u vidu ranije erupcije, mislim da je njihova aktivnost sve slabija. A to jednostavno znači da vulkan odumire", objasnio je Kuduon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: