Tri zemlje su posebno na udaru: Kimatske promene donose katastrofalne poplave u budućnosti

Globalno zagrevanje koje izaziva čovek može da poveća obilnost kiša za oko deset puta u zemljama kao što su Grčka, Bugarska i Turska.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2023.

09:34

Tri zemlje su posebno na udaru: Kimatske promene donose katastrofalne poplave u budućnosti
Foto: Bruce Rolff/Shutterstock

Klimatske promene su znatno uticale na planetu, a svakodnevno zagrevanje, sve toplija leta i obilne kiše nikako ne pogoduju čovečanstvu.

Klimatski naučnici iz Amerike, Velike Britanije, Francuske, Indije i Holandije su objavili najnovije istraživanje.

Najpogođenije će biti Grčka, Turska i Bugarska, koje očekuju stravične padavine. U Libiji bi jake kiše poput onih koje su pogodile zemlju prošle nedelje mogle biti čak do 50 puta verovatnije nego u scenariju bez klimatskih promena izazvanih čovekovim uticajem.

Istraživači su upozorili da se rezultati ipak zasnivaju na nepouzdanim podacima, pa da bi trebalo još vremena posvetiti ovakvoj studiji.

"Mediteran je žarište opasnosti povezanih s klimatskim promenama. Otpornost na ekstremne vremenske prilike mora se znatno povećati u regiji kako bi se sačuvali ljudski životi u budućnosti", rekla je Frederika Oto sa Imperijal koledža u Londonu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: