Naučna zajednica uz Verbića

Pokret „Spasimo nauku“ pruža punu podršku naporima Ministarstva da utvrdi da Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, nije stekao zvanje doktora nauka na Univerzitetu u Londonu i da ova afera dobije adekvatan akademski i pravni epilog.

Život

Izvor: N. B.

Petak, 13.06.2014.

13:04

Default images

Pokret „Spasimo nauku“ pridružuje se pozivu ministra Verbića upućenom rektoru Megatrend univerziteta da podnese ostavku u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju zbog kršenja kodeksa profesionalne etike.

“Smatramo da lice koje se lažno predstavlja doktorom nauka sa jednog univerziteta i uporno istrajava u manipulacijama i grubom nepoštovanju akademske javnosti ne može biti kredibilni rukovodilac jedne akreditovane visokoškolske ustanove, ali ni pozitivan primer studentima.” – navodi se u saopštenju Pokreta koji je prošle godine okupio preko 3000 naučnika i studenata.

Pokret navodi da naučno osporena doktorska disertacija ministra policije i dokazano lažno predstavljanje rektora Jovanovića kao doktora nauka sa Univerziteta u Londonu predstavljaju iskorak u odnosu na spekulacije u vezi sa akademskim titulama i zvanjima brojnih ličnosti iz političko-estradnog miljea, jer se prvi put u javnost iznose konkretni dokazi.
Zato Pokret „Spasimo nauku“ insistira da se ovi dokazi ne ignorišu već da sve nadležne institucije postupe u skladu sa svojim nadležnostima kako bi i slučaj plagijata dobio svoj epilog.

Pokret “Spasimo nauku” smatra navode o plagijatu na koji su ukazali naši ugledni naučnici kao i dokazani falsifikat rektora jednog univerziteta temama od prvorazrednog značaja za obrazovno-naučni sistem u Srbiji.

“Ističemo da su ove teme isključivo akademske i pravne prirode i odbacujemo sve pokušaje politizacije.” – podvlače predstavnici Pokreta.

Na kraju saopštenja pozivaju se Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta i Nacionalni savet za visoko obrazovanje da preispitaju sve detalje oko akreditacije Megatrend univerziteta, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da predloži zakonska rešenja koja će olakšati utvrđivanje i sankcionisanje akademskih prekršaja.

Pokret „Spasimo nauku“ naglašava da će nastaviti da insistira na rešavanju konkretnih slučajeva akademskih prekršaja koji narušavaju autoritet i ugled akademske zajednice, I da će nastaviti da ukazuje na sistemska rešenja radi unapređenja kvaliteta obrazovanja i nauke u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: