Šta se dešava sa materijom kada upadne u crnu rupu?

Da li ste se ikada zapitali šta se događa s materijom koja upadne u crnu rupu? Niste jedini. To je pitanje koje je iznedrilo brojne paradokse. Poznati fizičar Karlo Roveli pokušao je da odgovori na njega u jednom poglavlju svoje najnovije knjige.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 15.11.2020.

13:17

Šta se dešava sa materijom kada upadne u crnu rupu?
Ilustracija, Foto: Getty Images, NASA / Handout

Roveli je italijanski teorijski fizičar i književnik koji je radio u Italiji, Sjedinjenim Državama i od 2000. godine u Francuskoj. Deluje uglavnom na polju kvantne gravitacije, a objavio je i više dela iz područja istorije i i filozofije nauke, a sada pokušava da razume dešava sa materijom u crnim rupama.

Ima nešto paradoksalno u onome što znamo o crnim rupama. One su danas za astronome postale "normalni" objekti. Astronomi ih posmatraju, broje i mere. Ponašaju se tačno onako kako je Ajnštajnova teorija predvidela pre jednog veka, kada niko još nije ni sanjao da bi takvi objekti u stvarnosti mogli da postoje.

Dakle, one su pod kontrolom. No ipak i dalje ostaju krajnje tajanstvene. S jedne strane imamo divnu teoriju, opšte relativnosti, koju na spektakularan način potvrđuju astronomska posmatranja, koja savršeno dobro objašnjava ono što astronomi vide: čudovišta koja gutaju zvezde vrte se u vrtlozima i proizvode neizmerno snažne vetrove i druge "đavole", kako navodi Roveli.

Svemir je iznenađujuć, šarolik, pun stvari koje nikada nismo predvideli ili zamišljali da postoje, ali koje su shvatljive. No s druge strane, još uvek postoji jedno malo pitanje: "Ali kuda odlazi sav materijal koji vidimo kad padne u crnu rupu?" I tu stvari postaju teške. Ajnštajnova teorija pruža precizan i elegantan matematički opis čak i unutrašnjosti crnih rupa: ona ukazuje na put koji mora slediti materijal koji pada u crnu rupu. Materija pada sve brže dok ne dosegne središnju tačku.

A onda... Tada Ajnštajnove jednačine gube svako značenje. Više nam ništa ne govore. Čini se da se tope poput snega na suncu. Varijable postaju beskonačne i više ništa nema smisla.

Šta se događa s materijom koja padne u središte crne rupe?

Ne znamo.

Kroz naše teleskope vidimo kako pada i mentalno pratimo njenu putanju dok ne stigne gotovo do središta, a tada više nemamo pojma što se dalje događa. Znamo od čega se sastoje crne rupe i izvan i iznutra, ali nedostaje nam presudan detalj: središte.

No taj detalj ni slučajno nije beznačajan, jer sve što padne unutra (a u crne rupe koje istražujemo stalno nešto upada) završi u središtu. Nebo je puno crnih rupa u kojima možemo videti kako stvari nestaju, ali ne znamo šta će biti s njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: