U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

U ciklusu tribina "Religija u istoriji i savremenom društvu" u četvrtak 11. maja u Domu omladine Beograda biće otvorena tribina pod nazivom "Bajka, mit, religija" s početkom u 19 časova.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.05.2017.

14:59

U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

Organizator tribine je Biblijski kulturni centar u saradnji sa Domom omladine Beograda, a učesnici dr Žarko Trebješanin, profesor Beogradskog univerziteta i ma Jovan Blagojević, teolog. Moderator je mr Sergej Beuk.

Mitovi su bili konstitutivni element zajednice vekovima. Bajke smo slušali kao deca. I čovek kao pojedinac i čovečanstvo kao zajednica su odrasli, ali bajke i mitovi nisu izgubili svoju neodoljivu privlačnost i iznova mnogim generacija i pojedincima prilače pažnju u svojim izvornim ili izmenjenim formama. U čemu je njihova neodoljiva draž? Šta je to što povezuje mitove, bajke i religiju? U čemu su suštinske razlike između mita, religije i bajke?

Kako se prepliću motivi, simboli i teme iz mitova i bajki sa religijom? Na koji način bajka, mit i religija utiču na formiranje ličnosti i u kakvoj su vezi sa verovanjem i religioznošću? To su neka od pitanja kojima će se baviti učesnici ove tribine, a i publika je pozvana da učestvuje u razgovoru. Ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: