Nova eksperimentalna procedura bukvalno zamrzava glad

Smrzavanje nerva, koji do mozga prenosi signale da smo gladni može da smanji apetit i tako pomogne mršavljenju, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 24.03.2018.

14:28

Nova eksperimentalna procedura bukvalno zamrzava glad
Foto: Thinkstock / Ilustracija

U istraživanju o alternativnom pristupu mršavljenju, doktor Dejvid Prologo, radiolog sa Univerziteta Ejmori, i njegove kolege zamrzli su određeni nerv kod 10 osoba sa značajnim viškom kilograma.

Njihov indeks telesne mase bio je između 30 i 37 i nisu ispunjavali uslove za želudačni bajpas. Igla kojom su ciljali nerv, navođeni CT-om, bila je ispunjena gasom koji zamrzava iglu i okolne nerve, piše magazin Tajm.

Doktor Prologo kaže da zahvat traje 30 minuta i da je bezbolan. Ista vrsta zahvata koristi se na različitim nervima za suzbijanje hroničnog bola.

Početno ispitivanje je pokazalo da se osobama smanjio apetit, dok su pojedini i smršali. Oko 53 odsto je imalo znatno manji apetit, 30 odsto manji apetit, a 17 odsto je reklo da oseća tek nešto manju glad.

Ljudi su u proseku izgubili 3,6 odsto početne težine i smanjili indeks telesne mase za 14 odsto. Popratnih pojava zamrzavanja nerva nije bilo.

Doktor Prologo kaže da je njegov zahvat koristan kod veoma gojaznih ljudi, koji se bore sa dijetama i ne uspevaju da smršaju. Napravljen je tako da restrikciju kalorija učini podnošljivijom. Zahvat, međutim, nema trajni učinak, navodi Tajm.

Nerv će se oporaviti i nastaviti da raste, otprilike, jedan milimetar dnevno, a do pune veličine će mu trebti 12 meseci.

Doktor Prologo, međutim, objašnjava da je potrebno napraviti obimnije studije, sa više učesnika, kako bi procedura mogla bolje da se razume i kako bi se videlo da li može da deluje na trajan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: