Hormoni utiču na položaj bebe

Trudnice koje imaju nizak nivo ovih hormona u većem su riziku da imaju teži porođaj, upozoravaju holandski stručnjaci sa instituta "Tilburg".

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

08:20

Hormoni utiču na položaj bebe
Foto: Thinkstock

Kontrola hormona štitne žlezde je od neprocenjive važnosti za sve, a posebno za trudnice. Naime, trudnice koje imaju nizak nivo ovih hormona u većem su riziku da imaju teži porođaj, upozoravaju holandski stručnjaci sa instituta "Tilburg".

Na osnovu sprovedenih istraživanja ustanovili su da bebe ovih majki za vreme trudnoće često zauzimaju nepravilan položaj, što je preduslov za komplikovan porođaj.

Bebe su vrlo često, iako glavom nadole, licem okrenute prema leđima majke umesto prema trbuhu, što otežava porađanje. Takođe, nedovoljne količine hormona tiroksina ne samo što komplikuju trudnoću, već i povećavaju rizik od pobačaja i preranog porođaja.

Zato je kontrola ovih hormona za vreme graviditeta od presudne važnosti, da bi se terapijom na vreme reagovalo da beba zauzme pravilan položaj.

Izvor: Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: