Kinezi sve viši i sve deblji

Kinezi jedu više, pomalo rastu, ali se sve više goje, zaključak je 10-godišnjeg istraživanja koji upozorava na alarmantnu progresiju gojaznosti među stanovništvom, piše danas kineska štampa.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

20:30

Default images

Od 2002. do 2012. godine, prosečna visina Kineza povećana je za jedan centimetar i dostigla je 1,67 metara, navodi se u studiji Nacionalne komisije za zdravlje i porodično planiranje.

Prosečna visina Kineskinja, pak, sada iznosi 1,55 metara, što je takođe jedan centimetar više nego pre 10 godina.

Kinezi su nešto niži od Japanaca i Južnokorejaca, navode kineski mediji, pozivajući se na izjavu jednog domaćeg stručnjaka.

Najviši na svetu su Holanđani, čiji muškarci u proseku imaju 1,84 metra, a žene 1,71 metar.

Kinezi su, međutim, za poslednjih 10 godina otežali za dva, a Kineskinje za tri kilograma. Prosečna težina muškaraca iznosi 66,2 kilograma, a žena 57,3 kilograma.
Glavni krivac je meso, simbol bogatstva, koji sve više na kineskoj trpezi zamenjuje tradicionalna jela, zasnovana na povrću i osnovnim namirnicama.

foto: flickr.com/Dale Gillard

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: