Ako imate problem s hrkanjem, izbegavajte nekoliko stvari

Položaj spavanja svake noći može da utiče na sve, od daha do držanja tela, pa čak i na kvalitet sna. Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi biti održavanje pravilnog položaja vrata i kičme, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji jedan položaj koji trebate da izbegavate ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

Zdravlje

Izvor: B92, Mind Body Green

Ponedeljak, 14.12.2020.

09:03

Ako imate problem s hrkanjem, izbegavajte nekoliko stvari
Foto: deposit Kzenon

Položaj spavanja koji uzrokuje hrkanje

Prema psihijatru i stručnjaku za spavanje Niši Bopal, spavanje na leđima uvelike doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na zadnjem delu grla, praveći vibracije (zvuk hrkanja koji čujete). Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja ako želite da prestanete da hrčete.

Kako se premestiti

Kao što Niša Bopal objašnjava, ako primetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ležite na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo da ne spavate na stomaku; to ne mora nužno da dovede do hrkanja, ali je vrlo teško za vrat.

"Postoji staromodni trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih lopti na zadnju stranu pidžame kako bi sprečili da se prevrnete na leđa", kaže Niša Bopal. Postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osete da spavate na leđima.

"Možete da postavite čvrst jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku", dodaje. Možete pronaći one koji su ergonomski dizajnirani za bočno spavanje, uključujući i jastuke za telo, koji su prilično potporni i mogu bočno spavanje učiniti ugodnijim.
Ostali načini za olakšavanje hrkanja

Osim samog položaja spavanja, koji je verovatno najveći razlog koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbegavanje hrane koja izaziva upale, kao i izbegavanje jedenja i pijenja alkohola pre spavanja. Sve ove stvari mogu pridoneti otežanom disanju.

Pre spavanja možete i da naparite lice, stavite traku za nos ili koristite ovlaživač vazduha kako biste otvorili disajne ​​putove. Još jedan ritual pre spavanja koji treba razmotriti jeste korišćenje dodataka za spavanje, kao što je magnezijum, koji će vam pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, ostanite hidrirani, jer i to može biti uzrok hrkanja.

Sve što otkrijete da vam pomaže kod zaustavljanja hrkanja - primenjujte. Ne samo da hrkanje utiče na vaše disanje noću, već to znači i manje energije tokom dana. Kada možemo dobro da dišemo tokom cele noći, probudimo se odmorni i spremni za taj dan, a to je ono što dobar san i jeste, piše Majnd bodi grin (Mind Body Green).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: