Zdravlje

Ponedeljak, 06.02.2023.

12:24

Šta da radite kada se pojavi otežano gutanje kod dece? VIDEO

Gastroenterolog Vojislav Perišić je u gostovanju na TV Prva govorio o poremećajima gutanja kod dece, a i tome koja hrana je najbolja za decu u najmlađem uzrastu.

Izvor: B92

Šta da radite kada se pojavi otežano gutanje kod dece? VIDEO
Foto: EPA PHOTO EPA/DMITRY KHRUPOV

Ako je poremećaj gutanja vezan za anomaliju onda se dešava da se beba nakon prvog gutanja zagrcne, i to već treba radiološki da se ispita, a ako se ne ispita može doći do infantilne anoreksije.

"Može doći do odbijanja hrane, i ako se dete hrani na silu, ona proguta ali se ne zagrcnjava. U takvim situacijama se koristi sonda, sipa se mleko, beba ne vraća mleko u usnu duplju, nema aspiracionog pneumonitisa i tu je problem psihološki" navodi dr Perišić.

Ako beba ne voli mleko, treba mu dati kašice.

"Treba rano uvesti ne mlečne obroke i bebe će perfektno napredovati."

Pravo vreme za uvođenje kašica je već od mesec i po dana, ali ovaj problem sa gutanjem se javlja oko 4. meseca života.

Infantilna anoreksija

Kako doktor ističe, primenjuje se lek periaktin. To je lek za alergiju koji ima nuspojave u vidu otvaranja apetita.

Kako primetiti otežano gutanje kod dece?

Kada hrana krene iz usne duplje u jednjak, ona naiđe na zatvarač odnosno, zaštitni refleks koji se naziva epiglosis, a on čuva naše larison aspiracije. Uvodi se mleko koje se polako zgušnjava, i dete se time hrani pa sve dok refleks ne popusti.

Detaljnije pogledajte u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: