Zdravlje

Petak, 14.10.2022.

09:09

Pomaže sa lošim holesterolom, čuva zdravlje očiju, ali ne sme više od 5 porcija

Poznate kao naš prirodni dodatak vitamina C, mandarine su neizostavno voće tokom jeseni. One izizetno osvežavaju i doprinose zdravlju organizma, ali koliko mandarina je dovoljno?

Izvor: Net.hr

Pomaže sa lošim holesterolom, čuva zdravlje očiju, ali ne sme više od 5 porcija
Foto:Shutterstock/bergamont

Zdrav nivo vitamina C u telu igra vitalnu ulogu u tome kako telo proizvodi kolagen, zbog kojeg naša koža ima mladalački izgled. Takođe se pokazalo da vitamin C može da spreči i lečiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu.

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je podrška zdravlju očiju odlaganjem pojave katarakte i degeneracije makule. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidanti pomažu da oči duže budu zdrave.

Mandarine imaju umerenu količinu vitamina A. Oko 100 grama mandarina osigurava približno 14 odsto dnevnog unosa ovog vitamina.

Stručnjaci preporučuju pet porcija voća dnevno, mandarine su odličan način da se postigne ovaj cilj - jedna mandarina je otprilike jednaka jednoj porciji voća. Dakle, pet mandarina dnevno zadovoljava naše nutritivne potrebe. Kao i u svemu, pa i u konzumiranju mandarina ne treba preterivati, zbog količine šećera, ali i limunske kiseline i vitamina C koji prouzrokuju i češće odlaske u toalet.

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom. Kako je bogata dijetetskim vlaknima i pozitivno deluje na probavu, pomoćiće i u zadržavanju dobre linije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: