Broadband internet osnovno pravo

Finska je prva zemlja u svetu koja je pravo na pristup brzom internetu proglasila osnovnim ljudskim pravom, po kom svaki građanin ima pravo na pristup brzoj internetskoj konekciji.

Izvor: Jutarnji.hr

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

13:04

Default images

Internet provajderi u zemlji koja ima najveći procenat stanovnika koji se koriste internetom, čak 95%, moraće svakom građaninu da omogući pristup broadband internetu. Više od 95% od ukupno pet miliona Finaca već ima brzu vezu, no problem je u ruralnim područjima na koje se ova odredba i odnosi.

Minimalna dozvoljena brzina biće1 megabit po sekundi.

Velika Britanija i Francuska će ovakav korak preduzeti za dve godine, sa jednim izuzetkom. Zbog bojazni da bi ovakav pristup raširio piratstvo na internetu, osobama za koje se otkrije da konstantno s interneta ilegalno skidaju muziku i filmove ograničiće se pristup internetu, odnosno biće im uveden limit za download podataka u određenom vremenskom razdoblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

21 h

Podeli: