CTRL+S: Koliko znamo o digitalnom nasilju?

U okviru obeležavanja Svetskog dana mladih, Centar E8 pokreće kampanju CTRL+S sa ciljem edukacije i prevencije digitalnog nasilja među mladima

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

13:59

Default images

Centar E8 pokreće kampanju CTRL+S koja će se baviti prevencijom digitalnog nasilja među mladima, koji često nisu svesni činjenice da nasilje na Internetu može imati efekte kao i fizičko ili psihičko nasilje u realnosti. Naš cilj je da edukujemo mlade i da ih naučimo da Internet treba koristiti ali uz punu svest o posledicama koje reči na Internetu imaju, kao i o tome kako da prepoznaju i reaguju na nasilje kom potencijalno mogu biti izloženi.

Kampanja pod sloganom CTRL+S, u okviru programa “Prevencija rodno zasnovanog nasilja u lokalnim zajednicama-Menjaj pravila”, će se sprovoditi u 10 gradova Srbije kroz edukativne sadržaje u direktnom radu sa mladima i putem aktivnosti koje će se odvijati na Internetu.

Uporedno sa tim, lansiraće se i video klipovi u kojima učestvuju poznate ličnosti i pojedinci/ke koji su istaknuti u svom radu na Internetu. Oni u pomenutim video klipovima sa javnošću dele svoja negativna iskustva kao i konstruktivne savete u cilju razvoja svesti o posledicama koje reči i dela na Internetu imaju. Prema istraživanjima, 90% mladih u Srbiji poseduje računar i značajan deo svog vremena povodi na internetu, mobilni telefon poseduje 96% starijih osnovaca i 99% srednjoškolaca. 12% je imalo dodira sa nasiljem na internetu, 8% je iskusilo neželjeno snimanje mobilnim telefonom ili kamerom, 7% je dobijalo nasilne SMS poruke, 12% ima iskustva sa nasilnim telefonskim pozivima. Podaci iz istraživanja takođe kažu da je čak 84% učenika i učenica bilo nekada u ulozi pasivnog posmatrača/ice digitalnog nasilja, a 52% srednjoškolaca/ki, odnosno 48% učenika/ca osnovnih škola posećuje sajtove za koje misle da bi im roditelji branili da ih posećuju.

*Podaci korišćeni u tekstu su iz istraživanja koje je sprovedeno okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje” od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Jedinice za prevenciju nasilja, UNICEF-a i kompanije Telenor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: