Tehnopolis

Sreda, 02.03.2011.

12:49

Minecraft - sve je u stvaranju

U većini igara poenta je u razaranju – a u ovoj se sve vrti oko stvaranja.

Izvor: B92

Default images

Možda ste čuli za Minecraft. Iako ne dolazi ni iz jednog velikog studija, niti je imao najave niti ikakav budžet za marketing, o ovoj igri internet zuji već mesecima i već je prodata u preko milion kopija. O čemu se tu zapravo radi i zašto je svet prikazan isključivo kroz pikselizovane 3D kocke tako privlačan?

Zato što vam Minecraft pruža potpunu slobodu u svom praktično beskonačnom svetu, koji se nasumično generiše svaki put kada pokrenete igru. Nema zapleta, nema ciljeva, osim onoga da preživite – što i nije toliko teško. Sva „igrivost“ proizilazi iz onoga što vi uradite i ciljeva koji sebi postavite.
Čitav svet je proceduralno generisan od kocaka jednake veličine: drveće, mora, planine, sve je sastavljeno od 3D piksela koje vaš lik može da razbije ili pokupi i koji predstavljaju različite materijale: drvo, gvožđe, zlato, dijamante, kamen i još što šta. Kocke možete da prosto postavljate jednu na drugu ili jednu pored druge, kao i da uništavate već postojeće. Pomoću ovih jednostavnih postupaka možete da gradite šta vam padne na pamet, kao i da pravite alatke, oružja, oklope, uređaje i predmete koji će vam olakšati dalje preživljavanje i gradnju.

Na primer, iskopajte par kocki kamena, napravite ognjište, pa dodajte kocku metala i napravite peć, a u nju stavite kocku uglja, zapalite, pa stavite u to kocku peska i imate staklo za prozore itd. itd. U igri postoji toliko toga da milioni igrača i dalje otkrivaju šta je sve moguće, a ovo je još uvek samo „beta“ (da, tvorac Markus Persson još uvek dorađuje igru sa svojom malom ekipom).
U osnovnom režimu, zvanom Survival, nisu svi materijali tj. tipovi kocaka jednako lako dostupni: metal morate da iskopate, kao i drago kamenje, a tu je i „redstone“ koji služi za provod struje... U igri se smenjuju dan i noć, a noću na površinu (ili ako preduboko kopate) izlaze monstrumi, koji će vas upropastiti, ako nemate sklonište ili oklop. Ali, oni su samo prolazna i minimalna smetnja za vaš pravi zadatak: da istražite ogroman svet i pretvorite ga u nešto svoje, ostavljajući trag na njemu. A kada budete za to spremni, možete izaći i u multiplayer, na servere na kojima gomila igrača deli jedan svet, zajedno gradeći i stvarajući...

Igrači u Minecraftu su već napravili svašta: jednostavan 8-bitni računar, repliku Vatikana, repliku Enterprisea, kuće, zamkove, ostrva, nebeske gradove... Naravno, sve ovo je lakše napraviti u „klasičnom“ režimu, gde nema monstruma i gde su interakcija s kockama, kao i njihov varijetet ograničeni. Minecraft je zarazna, prosta igra, nalik igranju s Lego kockama, ali je istovremeno i dubok komentar o ljudskom duhu, jer čovek mora da stvara i da uništava da bi opstao. Da li će vam Minecraft biti zabavan, to zavisi samo od vas: od vaše mašte i od vašeg strpljenja.

Valjda je to baš ono što bi „sandbox” igre i trebalo da budu.

Autor: Igor Conić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: