Kineski fenomen koji je nadmašio Apple osvaja svet

Kineska kompanija Xiaomi u prvom kvartalu je u Kini prodala više telefona od Applea, a sada kreću u osvajanje međunarodnih tržišta.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 10.06.2014.

08:40

Default images

Kada se priča o kompaniji čiji je izvršni direktor velika ikona, čija predstavljanja proizvoda prate hiljade vernih fanova i čije tablete i pametne telefone koriste milioni ljudi, većina bi pomislila da se radi o Appleu. Međutim, jedna relativno nepoznata kineska kompanija takođe ima fanatične fanove i prodaje milione pametnih telefona i tableta, a na kineskom tržištu je čak prodala više smartfona od Applea i za kratko vreme postala fenomen na mobilnom tržištu – Xiaomi.

Ova je kompanija osnovana tek 2010. godine (njena tržišna vrednost već sada iznosi 10 milijardi dolara) a u svom kratkom usponu prema vrhu koristila je potpuno drugačiju taktiku od Applea i Samsunga zahvaljujući kojoj su u samo nekoliko godina postali jedna od vodećih mobilnih kompanija u Kini, ali i na svetu.

Naime, Xiaomi za razliku od konkurencije ne troši veliki novac na oglašavanje i njihovi telefoni se ne mogu kupiti u prodavnicama (pa ne moraju plaćati maržu trgovcima), već samo putem interneta, što im omogućava da prodaju puno jeftinije telefone u odnosu na ostale mobilne kompanije – npr. Xiaomijev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cena iPhonea veća od 700 dolara.

Njihove uređaje koji rade na Androidu krase kvaliteta izrade i odlične performanse, napominju na stranici 9to5 Mac, a najveća reklama su im sami korisnici i njihove pohvale na internetu i društvenim mrežama.

Xiaomi je prošle godine prodao 18,7 miliona pametnih telefona u Kini, što je manje od Applea koji je tokom 2013. prodao više od 23 miliona smartfona na tom tržištu, ali ove godine situacija se promenila pa je Apple u prvom kvartalu prodao 9 miliona telefona, dok je Xiaomi u prva tri meseca ove godine prodao čak 10,4 miliona telefona čime je preskočio Apple na ovom tržištu.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove tako da je njihov harizmatični izvršni direktor Le Jun (kojeg mnogi nazivaju kineskim Stivom Džobsom) u Xiaomi doveo poznatog Googleovca Huga Baru koji će im pomoći da u budućnosti zauzmu još veći udeo kineskog, a kreću i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli da imaju veliku ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: