Ozi open: "Totalni tenis" Novaka Đokovića

Ako je Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, konstruisao „totalni roman“ kao onaj koji zalazi u sve nivoe društvene realnosti (i objašnjava njihov uticaj na stvarnost), onda je Novak Đoković u Melburnu prezentovao „totalni tenis“ zašavši u sve aspekte ’belog sporta’ na maestralan način. Najbolji srpski teniser izgubio je samo jedan set na celom turniru (od Ivana Dodiga u drugoj rundi), a od četvrtfinala je pobedio Tomaša Berdiha, Rodžera Federera i Endija Marija sa ukupno 9-0 u setovima. Koji su sve faktori doprineli da Novak bude tako dominantan?

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2011.

16:50

Default images

U najavi Ozi opena servis sam naveo kao prvi ključni faktor za Đokovićevo osvajanje nekog od Grend slem turnira ove godine. Tačnije, raznovrsnost početnog udarca i sposobnost da se najbolji produkuju onda kada je najpotrebnije. Oba uslova Novak je kompletno ispunio.

Koristio je ravne servise, ponekad i slajs, ali najjači utisak definitivno ostavlja povratak kik servisa u njegov repertoar. Količina topspina koju Đoković daje loptici pri tom udarcu pokazala se kao veoma težak izazov prevashodno za Berdiha i Federera, ali i za Marija, jednog od najbojih riternera na svetu.

Naročito u duelu sa Federerom pokazao je da je sposoban da u prelomnim poenima servira precizno. Meč je okončao asom i servis-vinerom, na isti način spasao je još nekoliko brejk lopti, a pogodio je i sve prve servise u gemu u kojem je servirao za drugi set. Takođe, nebrojeno puta je preciznim servisom otvorio prostor da kontroliše tempo sa osnovne linije i takve poene najčešće je osvajao. To je posebno očigledno bilo u finalnom okršaju sa Marijem.

Na pitanje kako je servis od ogromnog nedostatka ponovo postao oružje u njegovoj igri, Đoković je odgovorio:

„Popravio sam servis tako što sam udario hiljade i hiljade loptica na treningu. Sve se vrti oko treninga i vrednog rada, posvećenost se na kraju isplati, nema tu tajni. Naravno, i ja sam bio svestan šta radim pogrešno, ali teško je osloboditi se neke navike kada ti uđe u glavu. Svi su me kritikovali: ’Zašto si promenio servis?’. Nisam namerno to učinio, tako je došlo. Ali, radio sam naporno poslednjih deset meseci i servis je ponovo na mestu“.
Novak je tokom turnira idealno kombinovao napadački i odbrambeni stil igre dovevši do savršenstva pojam „kontrolisane agresivnosti“. U duelu sa Federerom nije se povlačio iza osnovne linije, već je nastojao (i uspevao) da u najvećem broju poena diktira ritam. Tako je doveo Rodžera u poziciju da ishod poena ne zavisi od njega, što Švajcarac prezire. Strpljivo je relativno dubokim lopticama gradio poene, u Nadalovom stilu forsirajući bekhend, nekada bi dočekao grešku, ali često se odlučivao i za napad, uglavnom forhendom.

„Nisam pokušavao svaku lopticu da udarim iz sve snage. Želeo sam da kreiram poen, a kada sačekam pravu lopticu na forhend, da uđem u teren i da napadnem. Bio sam agresivniji nego što sam inače u duelima sa njim“, izjavio je Đoković posle meča sa Federerom.

Takav plan doneo je vrhunski rezultat, a posebno upečatljiv bio je taj brejk prvog seta, koji je Đoković odigrao vrlo staloženo i taktički bez greške.

Za razliku od toga, Novak je Marija dobio, usuđujem se da kažem, njegovom igrom, posebno u drugom i trećem setu. Imao je malo olako napravljenih grešaka, izvanredno se branio, preciznim ’pasing’ udarcima Marijeve juriše na mrežu učinio je uzaludnim (7/18 realizacija na mreži), a posebno demorališući za Škota bili su lobovi iz bezizlaznih situacija, koji su u tri-četiri navrata završili na liniji ili duboko u polju.
To su generalne ocene – logično da je i u duelu sa Federerom bilo pregršt poena koji su izvojevani odbranom, ali i napadačkih u meču sa Marijem. Takva igra i nametnula mi je pojam „totalni tenis“ – suparnici više nisu znali kako da se pripreme za naredni gem ili set jer je Đoković na sve načine dolazio do poena. Konstantno je menjao tempo i odlično se snalazio u tome. To su primetili i brojni drugi kolumnisti, uključujući i Stiva Tinjora na portalu tennis.com, kojeg ste više puta spominjali u komentarima.

Moram da napravim malu digresiju i napomenem da je u finalnom okršaju Mari bio daleko ispod svog nivoa (čak 47 neiznuđenih grešaka), što je Novaku omogućilo da igra sa manje rizika. U prvom setu sam se malo uplašio kada je Đoković dva puta bezuspešno izašao na mrežu, a ni ’drop šotovi’ u dva-tri navrata nisu prošli.

Obično su u duelima sa Britancem koji malo greši potrebne i promene ritma te vrste, ali njegov loš dan i Novakova superiornost sa osnovne linije bile su dovoljne za ubedljiv trijumf. Da je Škot manje grešio iz lakih pozicija, Đoković bi bio prinuđen da više reskira i gledali bismo znatno duži meč, mada bi konačni ishod najverovatnije bio identičan, toliko je Đoković delovao nadmoćno sa bazne linije.

Prelazak iz odbrane u napad jednim udarcem specijalnost je Marija i Nadala, ali Novak je u Melburnu to činio perfektno. To se posebno moglo primetiti kada su ga rivali napadali u forhend stranu. Taman deluje kao da je Đoković „na zadnjoj nozi“, a zatim sevne dijagonala sa tri metra iza linije koja potpuno menja tok poena u korist srpskog tenisera. Tu je do izražaja dolazila snaga ramena i gipkost.
Osnovni preduslov za gorenavedeni stil igre je fizička pripremljenost, koja je u svim segmentima bila besprekorna. Udarci su mu bili snažniji, najpre forhend i servis, i oni su bili ključni u periodima kada je Đoković igrao napadački. Za defanzivnu taktiku od nešto veće važnosti bilo je fantastično kretanje po terenu, uključujući i klizanje po betonu koje je Đoković patentirao. Upravo sposobnošću da pokrije teren Novak je osvojio mnogo poena u dvobojima sa Federerom i Marijem – izuzetno je brz i u smeru levo-desno i gore-dole, savitljiv je i odlično predviđa naredne poteze suparnika.

Među najvažnijim činiocima Novakovog podviga jeste i psihološka stabilnost. Brojni stručnjaci ističu kako se nekada labilni Đoković transforimisao u postojanog i nepokolebljivog. Rekao bih da nisu u pravu – Novak je i u ranoj fazi karijere bio stabilan (tada su ga zvali ’kraljem taj brejka’), a sada je samo vratio samopouzdanje koje je nestalo iz brojnih razloga (problemi sa servisom, promena reketa, nesređene emocije itd.).

Koliko je mentalno jak, Đoković je najbolje demonstrirao u okršaju sa Federerom. Ukupno je osvojio samo osam poena više (119-111), a slavio je sa 3-0 u setovima. To može da znači samo jedno – sve prelomne poene odigrao je bolje i dobio ih. Takođe, već spomenuti taj brejk ukazuje na divljenja vrednu hladnokrvnost, zatim i preokret od 2:5 do 7:5 u drugom setu, ali i ribrejk na 4:4 u trećem.
Pribojavao sam se i duela u četvrtfinalu sa nepredvidljivim Berdihom. Od igrača sličnog profila (Conga i Rodik) Novak je ispadao prethodne dve sezone na Ozi openu, ali Čeha je ’samleo’ (6:1, 7:6, 6:1). Tu je takođe položen važan psihološki test.

Na kraju, prikladno je pitanje – šta dalje? Posle trijumfa 2008. u Melburnu na narednu GS titulu Novak je čekao tri godine. Skoro svi su saglasni u oceni da to sada neće biti slučaj, a Bred Gilbert je prognozirao i da će Đoković do kraja sezone biti drugi teniser na planeti.

Obe pretpostavke su realne jer Đoković je sada mnogo zreliji nego 2008. godine, a utisak je da je i potpuno posvećen tenisu.

„Osećam da sam mnogo iskusniji i bolji teniser nego pre tri sezone jer sam fizički jači, brži i motivisaniji sam na terenu. Znam kako treba da reagujem u određenim trenucima i kako da igram na najvećoj pozornici. Ne želim sada da se zaustavim. Trudiću se da ostanem zdrav i spreman za buduće izazove“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: