Zvezda na skeneru B92.net: Prag, Keln, pa Gent – nije samo do sreće

Blistavo veče Crvene zvezde u Gentu, osim velike pobede 2:0, pokazalo je još jednu stranu.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Četvrtak, 26.11.2020.

22:20

Zvezda na skeneru B92.net: Prag, Keln, pa Gent – nije samo do sreće
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Već duže vreme crveno-bele bije glas da su "male mace" na evropskim gostovanjima, odnosno da su u većini slučajeva imali puno sreće i nerešenim ishodima izbacivali rivale.

Ta teza je bila prisutna, bez obzira na to što su izabranici Vladana Milojevića, a sada i Dejana Stankovića igrali sa boljima od sebe.

Činjenica je da je zbog više golova prolazila u gostima (Krasnodar, Salcburg, Kopenhagen, Jang Bojs...), ali sa ulogom autsajdera, nekad i velikog.

Istina, bilo je i bezbolnih kikseva protiv Suduve, Helsinkija, Spartaksa, ali je Gent definitivno stavio tačku. Tim iz prvog šešira je pobeđen i to na tlu Belgije, gde Crvena zvezda nikad nije slavila, i došla do trećeg "jačeg" trijumfa na strani poslednjih godina, nakon Sparte iz Praga i Kelna.

Izgleda da, ipak, nije samo do sreće...

Iz toga proizilazi i da su svi položili test u Gentu sa najvišom ocenom, iako ćemo možda pokušati da potražimo mane pojedincima u našem poznatom skeneru.

Golman i odbrana

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Milan Borjan – Njemu ćemo teško pronaći bilo šta i solidno. Više ne znamo koliko je puta spasao svoj tim. Ponovo je bio hobotnica na golu i držao crveno-bele u trenucima kada su padali. Svaku, ali svaku loptu, koja je išla u gol je uhvatio. Šta reči više?

Milan Gajić – Obavio posao. Istina, nije ga bilo u ofanzivnim akcijama, iako mu je i to jedan od zadataka, ali je bar "zatvorio" svoju stranu. Nisu se Belgijanci naigrali pored njega.

Radovan Pankov – U pojedinim trenucima delovalo nesigurno sa loptom u nogama, ali je u većem delu meča bio siguran. Dobro je delovao u paru sa Milunovićem i dobio sve

Nemanja Milunović – Meč stvoren za njega! Kada Zvezda igra pliće i u bloku, visoki defanzivac gospodari terenom. Potpuno drugačije od prvog sudara sa Belgijancima na "Marakani". Sve je pokupio, na kraju postigao gol i rešio sve dileme. Ovakav Milunović pravi razliku...

Miloš Degenek – Iako na poziciji levog beka, praktično je igrao trećeg štopera. Suvišno je svaki put analizirati australijskog reprezentativca i ponavljati da je pouzdan, smiren i uvek na optimalnom nivou.

Vezni red i napad

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Njegoš Petrović (do 72. minuta) – Partija koja se od njega dugo čekala. Ne samo zbog gola, koji je bio fantastičan, već i jer je dobio bitku na sredini terena. A zna se gde se mečevi rešavaju, iako je Gent bio bolji u tom delu u Beogradu. Neumorni mladi vezista, često osporavan (s pravom u velikoj meri), sada je pokazao da može da igra veliku ulogu. Samo ako se opusti, na čemu je radio trener Dejan Stanković.

Veljko Nikolić – Nekoliko puta dosta ležeran. To je verovatno plod velikog samopouzdanja. Njegov kiks i promašena lopta u svom kaznenom prostoru mogao je puno da košta Zvezdu. Videla se želja za nadigravanjem sa iskusnijim rivalima, a u nekoliko puta je mogao i bolje. Sigurno može bolje.

Mirko Ivanić – Slično kao za Nikolića, s tim da je igrao jednostavnije. Dosta je pretrčao, ali ga nije bilo u tolikoj meri u igri. Srećom, nije se to odrazilo na kraju.

Mohamed El Fardu Ben (do 72. minuta) – Tražio se Ben u igri, verovatno je i razvoj utakmice, odnosno rani pogodak Zvezde, uticao da ga nema toliko ispred protivničkog gola. Statistika kaže da je imao dve asistencije i tu svaka priča prestaje. Učinak je uvek na prvom mestu, znači – prelazna ocena.

Aleksa Vukanović – Odradio lavovski deo posla, iako se to ne vidi "golim okom". Igrao na neprirodnoj poziciji i doprineo puno u defanzivnim zadacima. Možda je glupo reći to za klasično krilo, ali moderni fudbal se igra u oba pravca. Istina, mogao je i da bude odlučniji sa loptom u nogama.

Dijego Falčineli – Iako ga nije bilo previše u igri, svaki potez Italijana ima smisao. Bilo da izbori faul, aut ili razvije akciju. Loše je što nije ušao u šansu, ali je tako kada su ti saigrači u bloku.

Trener i izmene

Starsport
Srđan Spiridonović (od 72. minuta) – Ušao da odmeni umornog Bena.

Strahinja Eraković (od 72. minuta) – Ušao da "zatvori" utakmicu i pomogao u tome. Imao je jednu dobru intervenciju.

Andrija Radulović (od 88. minuta) – Debi u Evropi. Premalo na terenu za konkretniji učinak.

Ričmond Boaći (od 88. minuta) – Premalo na terenu za konkretniji učinak.

Trener Dejan Stanković – Bio je prinuđen da eksperimentiše zbog izostanka čak petorice igrača i uspeo da ukomponuje tim da pobedi. Prvi Zvezdin trener sa pobedom u Belgiji položio je ispit italijanskim stilom. Ekipa mu je delovala kao većina Serije A iz doba kada je "žario" tom ligom u najboljim danima. Bez panike, pod kontrolom, opet je spremio svoje fudbalere da deluju čak i bolje nego u prvom susretu sa Gentom. Kao da je nacrtao utakmicu.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: