Loptu na zemlju, pa u gol Mađarske

Rukometašice Srbije napravile su pravi podvig obaranjem na kolena aktuelnih svetskih šampionki, a sve prateće okolnosti tom trijumfu još više daju na značaju.

Izvor: SS

Nedelja, 06.12.2020.

10:00

Loptu na zemlju, pa u gol Mađarske
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP

Vremena za bilo kakvo slavlje nema, jer već "iza ugla" čeka Mađarska u meču 2. kola grupe C Evropskog prvenstva u Koldingu (16h).

Tačno 18 sati nakon poslednjeg zvuka sirene i izvojevane pobede nad Holandijom, Srpkinje će ponovo biti na terenu. Euforične, ali i veoma umorne i iscrpljene.

Iz perspektive fizičke pripreme, ovo će biti jako teška utakmica, jer Srbija nije odradila još uvek nijedan trening u Danskoj.

Odmah po dolasku na sever Evrope ispostavilo se da je jedna igračica (čije ime nije objavljeno) bila pozitivna na koronavirus, što je sve ostale rukometašice poslalo u dvodnevnu izolaciju.

Radili su se novi testovi i svi su morali da budu negativni pre početka šampionata.

Kada su dobile dozvolu da će igrati na dan utakmice, sve su izašle iz svojih soba i, uz distancu i maske, proslavile samu mogućnost da uopšte izađu na teren.
Potom su očitale lekciju rukometa u drugom poluvremenu selekciji Holandije i odmah visoko podigle lestvicu očekivanja.

Ali, pre nego što ih "tradicionalno" već proglasimo za evropske prvakinje, mora se uzeti u obzir da one i dalje nemaju odrađen trening u Danskoj i da vrlo važna utakmica dolazi u jako delikatnom momentu.

Mađarska je selekcija koja je po svim ocenama bila apsolutni favorit za pobedu protiv Hrvatske u prvom kolu, ali je izgubila sa 24:22.

To će sigurno pokušati da ispravi u duelu sa našim devojkama protiv kojih je, prema ocenama kladionica, takođe blagi favorit.

Problem za selektora Ljubomira Obradovića je i skraćena rotacija, jer pored igračice pozitivne na Kovid-19, neće biti ni Andree Lekić kojoj je i posvetio uvodnu pobedu.
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
"Pobedu posvećujemo Andrei, srpskom narodu i rukometu u Srbiji", rekao je Obradović posle utakmice.

Osim Katarine Krpež-Šlezak, strelca čak 12 pogodaka protiv Holanđanki, pobedu je donela taktička bravura selektora u drugom poluvremenu.

Krenuo je na sve ili ništa i dobio sve igrajući sa sedam igračica u napadu i bez golmana. Sa dva pivota je skupljao odbranu rivala i tako otvorio prilike za golove sa krila, preko potrebne u prvih 30 minuta.

To je taktika koju mogu da odigraju samo vrsni tehničari sa loptom, bez greške, jer svaka preskupo košta.

"Dobijali smo mečeve na ovakav način i na prethodnim takmičenjima, ali smo se sada odlučili da tako probamo u drugom poluvremenu. Znao sam da Krpež-Šlezak može da odgovori izazovu na mestu drugog pivota i da će napraviti problem na poziciji između četiri i pet, jer je levoruka", objasnio je Obradović.

Kada je načeo protivnika, nije bilo stajanja, baš kao što ni u odbrani visoko postavljen zid više nije mogao da padne.
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Srpski rukomet je uvek imao nekog "ministra odbrane". U muškoj selekciji to je bio Darko Stanić, u ženskoj Katarina Tomašević, a sinoć je zablistala na golu Srbije Jovana Risović.

Meč je završila sa 15 odbrana, a u prvom poluvremenu su mogle da se nabroje na prstima jedne ruke.

I njoj idu lovorike za dovođenje Srbije u situaciju da pobedi, a ne sme se izostaviti ni odbranjen sedmerac Katarine Tomašević na tri minuta pre kraja.

Ušla je sa klupe, pokazala klasu i već posle nekoliko sekundi Srbija je bila na nedostižnih +2.
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Nekako "ispod radara" je prošlo da su iz Rukometnog saveza Holandije tražili da se meč protiv Srbije ne odigra i da bude registrovan službenim rezultatom 20:0 u njihovu korist.

Mašala, ako se svetski šampion uplašio Srbije. Očigledno je bilo razloga.

Može da se uzme u obzir da nam je EHF progledao kroz prste dozvolom da uopšte igramo.

Ali, isto tako može da se priča o tome da organizatori nisu baš bili fer prema srpskim rukometašicama kada su ih ubacili u ovako zgusnut raspored.

Ponavljamo, bez ijednog treninga u Danskoj.
Photo by EPA-EFE/BO AMSTRUP
Ali, šta je tu je. Takva je situacija zbog pandemije i najbolje bi bilo što pre se prilagoditi njoj.

Zato bi trebalo smanjiti euforiju na minimum, povećati dozu opreza i realnosti, što navijačima u Srbiji često manjka.

Ako padne i Mađarska, moglo bi da se računa na prvo mesto i maksimalan broj prenetih bodova (računaju se samo bodovi između selekcija koje prođu dalje, a iz svake grupe ih ide po tri).

Možda meč protiv Mađarica i neće imati rezultatski značaj u konačnom obračunu, čak i u slučaju trijumfa Srbije, već bi to mogao da bude duel sa Hrvatskom.

Dosta zavisi od drugih rezultata i "stanja" Holandije posle startnog šoka, ali sportski je ići na pobedu i ovog popodneva.

Drugi trijumf bi pokazao da uvodni nije bio "slučajan", a to bi onda Srbiju moglo da lansira baš visoko.
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: