Rasizam "pobedio" – Ezil zauvek skinuo dres Nemačke

Fudbaler Arsenala Mesut Ezil saopštio je da se povlači iz reprezentacije Nemačke.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2018.

22:10

Rasizam
Foto: Getty images

"Teška srca i posle mnogo razmišljanja odlučio sam da više neću igrati za reprezentaciju Nemačke, sve dok budem osećao rasnu mržnju i nepoštovanje", naveo je Ezil u saopštenju.

Ezil je istakao da mu je bilo teško da donese odluku o napuštanju nacionalnog tima.

"Nekada sam nosio dres Nemačke s velikim ponosom i uzbuđenjem, ali više ne. Bilo je izuzetno teško doneti ovu odluku, jer sam oduvek davao sve za svoje saigrače, trenere i dobre ljude u Nemačkoj", rekao je Ezil.

"Ali kada visoki funkcioneri Fudbalskog saveza postupaju prema meni kao što postupaju, kada ne poštuju moje turske korene i sebično me koriste u političku propagandu onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne sme biti prihvaćen".

Ezil se našao na meti kritika u Nemačkoj nakon što se slikao s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. On je pokušao da opravda svoju odluku, istakavši da ta fotografija nema nikakve veze s politikom.

Pročitajte još Ezil: Fotografija sa Erdoganom nema veze s politikom
Foto: Getty images
On se u maju slikao sa Erdoganom, usred predsedničke kampanje u Turskoj. Takođe, isto je učinio i njegov saigrač iz nemačke reprezentacije Ilkaj Gindoan, koji se, za razliku od Ezila, distancirao od eventualnih veza s turskim predsednikom.

Posle kritika u Nemačkoj, Ezil je rekao da više neće razgovarati s medijima, a stručni štab reprezentacije mu je dozvolio da dan pre početka Svetskog prvenstva ne prisustvuje danu sa medijima, kada su igrači razgovarali s novinarima.

Pojedini političari u Nemačkoj doveli su u pitanje lojalnost Ezila i Gindoana i sugerisali da bi trebalo da budu izbačeni iz reprezentacije.

Nemačka je branila titulu na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali je takmičenje završila u grupnoj fazi sa pobedom i dva poraza.

Brojni stručnjaci i mediji u Nemačkoj smatraju da je učešće Ezila u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu najveća greška selektora Joahima Leva.

Pročitajte još Ezil: Imam i tursko i nemačko srce

Mesut ezil (29) je za nacionalni tim Nemačke odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola, uz 40 asistencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: