Nova vest
Olimpizam

Subota, 06.08.2016.

01:00

Rio položio prvi ispit: Spektakularna ceremonija, počele OI!

Spektakularnom ceremonijom na “Marakani” zvanično su otvorene 31. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Izvor: B92

Autor:B92

Rio položio prvi ispit: Spektakularna ceremonija, počele OI!
Foto: Tanjug/AP

Srbija, koja u Brazilu ima 103 sportiste, prodefilovala je kao 171. tim, a zastavu naše zemlje nosila je strelkinja Ivana Maksimović Anđušić.

Iako je budžet za ceremoniju iznosio samo desetinu koliko je potrošeno u Londonu pre četiri godine, organizatori su odradili odličan posao pa je ceremonija izgledala spektakularno, ne i grandiozno kao u Londonu i Pekingu.

Prodefilovali su sportisti iz ukupno 206 nacionalnih olimpijskih komiteta, uključujući i debitante Kosovo i Južni Sudan.

Tri teme dominirale su svečanim otvaranjem u Rio de Žaneiru - ekologija, različitost i radost. Kreativni tim je odlučio da izostavi karnevalske instalacije jer su tuneli na Marakani i preuski i preniski za njih. Takođe, nije bilo ni bine već će celokupan program održan u jednom nivou tj. nivou zemlje.

Reditelj Fernando Meireleš, tvorac kultnog filma Grad bogova, bio je zadužen za organizaciju. Pomagali su mu još dvoje režisera Andruča Vadington i Danijela Tomas. Meireleš je rekao da jedini koji nije Brazilac, a učestvovao je u kreiranju ceremonije je engleska glumica Džudi Denč.

Više od 35.000 profesionalaca je bilo uključeno u ceremoniju, 12 škola sambe i više od 5.500 kostima.

Svoje mesto našli su i čuvena Devojka sa Ipaneme i tvorci pesme koja je proslavila brazilski stil muzike bosa novu.

Prodefilovala je i najpoznatija manekenka na svetu i jedan od najvećih ambasadora Brazila Žizel Bundšen. Nažalost, nije bilo i jednog od najboljih fudbalera svih vremena Pelea zbog lošeg zdravstenog stanja.

Bilo je mnogo spekulacija oko toga ko će upaliti olimpijski plamen s obzirom da je Pele onemogućen. Gustavo Kuerten je uneo plamen na stadion, a zapalio ga je brazilski maratonac Vanderlej Kordeiro de Lima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu