Nova vest
Olimpizam 0

27.4.2024.

23:35

Olimpijski plamen krenuo iz Grčke – jedrenjakom vršnjakom atinskih Igara 1896

Jedrenjak "Belem" koji prevozi olimpijski plamen za Olimpijske igre u Parizu, isplovio je danas iz luke Pirej kod Atine ka Marseju u Francuskoj.

Izvor: Beta

Profimedia

Brod se očekuje 8. maja u Marseju, odakle će plamen na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. jula.

"Jake su emocije" - rekao je predsednik organizacionog odbora Igara Toni Estange koji je u petak simbolično u Atini preuzeo plamen iz ruku predsednika Olimpijskog komiteta Grčke Spirosa Kapralosa.

"Sada ćemo ga vratiti u Francusku ovim brodom, 'Belemom' koji je takođe iz 1896, godine kada su u Atini održane prve Olimpijske igre moderne ere. Kakva fantastična slučajnost!", dodao je on.

Zapaljen 16. aprila u Olimpiji, olimpijski plamen je u petak predat francuskim organizatorima tokom ceremonije na stadionu Panatinaikon u Atini.

Pre no što uplovi u Staru luku u Marseju, "Belem" će prodefilovati pred njom u pratnji 1.024 čamca. Planirana je celodnevna zabava i na kopnu i na moru.

Sledećeg dana krenuće olimpijska štafeta po gradu koja će potom kroz celu Francusku, do Pariza gde će Igre biti svečano otvorene 26. jula.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

12 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

14 h

Novo Sport Video Menu