Nova vest
Fudbal

Sreda, 28.05.2003.

23:53

Fudbaleri Milana preko penala do titule Lige šampiona!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Milana postali su novi prvaci Evrope pošto su finalu Lige šampiona pred 62 hiljade gledalaca u Mančesteru, pobedili Juventus sa 3:2 posle boljeg izvodjenja penala.  U regularnom toku i posle dva produžetka bilo je 0:0. Odlučujući gol u 5.seriji  postigao je Andrej Ševčenko, ali epitet junaka finalne utakmice nosi golman Milana Dida koji je odbranio 3 penala igračima Juventusa.

To je 6.titula prvaka Evrope u istoriji kluba iz Milana.

Utakmica je odigrana pred 62 hiljade gledalaca na Old Trafordu, a brojni navijači oba kluba koji su preplavili Mančester (uz spektakularne koreografije pred početak utakmice), suprotno najavama, videli su na startu prilično otvoren meč.

Prva uzbudjenja vidjena su već u uvodnim minutima utakmice kada je nakon brzog napada posle centrašuta sa leve strane, Ševčenko oštrim udarcem po sredini gola savladao Bufona, ali je pomoćni sudija ocenio da su Košta i na prvom mestu Inzagi (“markirao” Bufona) koji su bili u pasivnom ofsajdu, omeli golmana Juventusa.

Sa druge strane, vrlo brzo uzvratili su fudbaleri Juventusa, ali je odličan centaršut sa desne strane Trezege pretvorio u katastrofalan udarac glavom, (lopta upućena sa 7-8 metara  završila je nekoliko metara pored gola).

Iako se igralo u jakom tempu (uz veliku borbu na sredini terena) naredna prilika za gol vidjena je u 40.minutu I nije bila rezultat dobre akcije. Košta je jakim prizemnim udarcem sa 20-tak metara šutirao pored desne stative Bufona.

Na početku drugog poluvremena Marćelo Lipi se odlučio da umesto Maura Kamoranezija u igru udje veteran Antonio Konte. Već pri prvom kontaktu sa loptom, Konte je posle odličnog centaršuta pogodio prečku Dide, a odbijenu loptu Kaladze je uspeo da odbije u korner i otkloni opasnost.Do kraja utakmice vidjene su još dve prilike i to pred golom Bufona. Posle slobodnog udarca iskosa koji je izveo Andrea Pirlo , Maldini je ostao sam na 8-9 metara od gola, ali je njegov udarac glavom završio pored desne stative, a poslednja “prava” šansa vidjena je u 70.minutu kada je nakon odličnog prodora po desnoj strani Seržinjo uputio oštar centaršut na prvu stativu, ali je Inzagi ( iako je bio brži od svoje pratnje) loptu poslao iznad prečke.

Do kraja regularnog tok,vidjena je velika borba na sredini terena na kojoj su dominirali Gatuzo, Pirlo i Sedorf sa jedne, i Konte, Davids ( koga je pred kraj meča zamenio Zalajeta) i Del Pjero sa druge strane, (uz kada su italijanski klubovi u pitanju), obavezno osiguranje svog gola.

U prvom produžetku već posle nekoliko minuta povredio se Roke Žunior, što je stvorilo velike probleme Karlu Anćelotiju, pošto je već obavio tri izmene ( Seržinjo, Ambrozini i upravo Roke Žunior). Od tog trenutka fudbaleri Milana u potpunosti su se povukli, ali nije vidjena ni jedna izglednija šansa ( dva šuta Kontea preko prečke).U drugom produžetku vidjena je još “zatvorenija” igra,a o dogadjajima na terenu možda najbolje govori i scena sa tribina na kojima su pojedini navijači – spavali.

Usledilo je izvodjenje penala u kome je neko “morao” da postigne gol, ali se ispostavilo da će i seriju od 10 kaznenih udaraca obeležiti – golmani.

Već na startu Dida brani šut Trezegea, a Seržinjo pogadja za mIlan. Nakon toga Birindeli pogadja, a Bufon brani penal koji je izveo Sedorf. Medjutim, već na startu treće serije, Dida brani penal Zalajeti. Treći izvodjač za Milan, Kaladze nije uspeo da savlada Bufona.  

Ipak, Dida još jednom odbranom ( izvodjač Montero) ponovo donosi prednost svom timu, koju potvrdjuje golom Nesta. Poslednju seriju pogotkom je otvorio Del Pjero, a zatvorio Ševčenko koji će ostati zapamćen kao čovek koji je doneo 6.titulu prvaka Evrope ekipi AC Milana.

Pehar namenjen novom šampionu iz ruku prvog čoveka UEFA Johansona primio je Paolo Maldini, (koji je tako nakon 40 godina uspeo da ponovi uspeh svog oca),  čime je započelo veliko slavlje igrača i navijača "roso-nera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu