Fenomenalna Španija u finalu

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2008.

22:44

Default images

Reprezentacija Španije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pobedom u Beču nad selekcijom Rusije, sa 3:0 (0:0) i u nedelju će, takođe na stadionu 'Ernst Hapel', igrati sa Nemačkom za titulu prvaka Evrope. Španci su dominirali tokom većeg dela meča, naročito u drugom poluvremenu, kada su postigli sva tri gola. Strelci su bili Ćavi, u 50. minutu, Guiza, u 73, i Silva, u 83, uz dve asistencije Fabregasa.

Rusi tako nisu uspeli da se revanširaju za poraz od 4:1 iz prvog kola turnira u Austriji i Švajcarskoj, dok se Španija posle ne tako impresivne partije protiv Italije u četvrtfinalu vratila u formu kojom je na početku takmičenja najavila šampionske ambicije. To im je bio 21. meč bez poraza.

Španci su vrlo brzo uspostavili potpunu dominaciju na sredini terena, stvorivši niz prilika pred golom Akinfejeva, dok je, na drugoj strani, tim Gusa Hidinka bio samo senka onog koji je trijumfovao nad Holandijom u četvrtfinalu.

Pogledajte statistiku sa polufinalnog meča između Španije i Rusije.
AP
Rusi nisu uspeli da uspostave svoju igru, a zvezda tima Andrej Aršavin bio je skoro neprimetan.

Pod jakom kišom, utakmica je od prvog minuta imala brz ritam, a prve dve šanse pripale su Španiji. Prvu je propustio Ramos, u 5. minutu, kada je zamalo zakasnio na centaršut Ćavija, da bi samo minut kasnije Tores šutirao iz okreta sa oko 6 metara, ali nedovoljno dobro da savlada Akinfejeva.

U 15 minutu, centarfor Liverpula pao je u šesnaestercu posle duela sa Ignaševičem, ali sudija nije svirao jedanaesterac.

Na drugoj strani, Pavličenko je dva puta zapretio Kasiljasu, koji je, naročito kod drugog pokušaja, udarca sa ivice šesnaesterca, morao da se pomuči da bi skrenuo loptu u korner.
Reuters
Sredinom poluvremena, Španija je ostala bez najboljeg strelca Davida Vilje, koji se povredio prilikom izvođenja slobodnog udarca, a zamenio ga je Fabregas, koji je u nastavku meča imao ključnu ulogu na putu do polufinalnog trijumfa.

Posle velikog odmora na terenu je praktično igrao samo jedan tim. Šanse Španaca pred protivničkim golom su se nizale, pa je bilo samo pitanje vremena kada će Akinfejev vaditi loptu iz mreže.

Ključni trenutak, kojim je konačno slomljen otpor Rusa, bila je akcija Inieste i Ćavija, tandema Barselone. U 50. minutu, Iniesta se odlično probio u šesnaesterac Rusa, asistirao Ćaviju, koji je pobegao svojim čuvarima i oštrim volej-udarcem zatresao mrežu za vođstvo 'crvene furije'.
AP
Sledeće šanse propustio je Tores, u 62. i 63. minutu, a 10 minuta kasnije Španci su jednom nogom već bili u finalu. Serhio Ramos je poslao loptu do Fabregasa, a ovaj briljantnim potezom prebacio odbranu Rusije, ubacio se Guiza i poslao loptu preko Akinfejeva za 2:0.

Rusija je pokušala da se vrati u igru, u narednim minutima imali su nekoliko solidnih napada i pokušaja pred golom Kasiljasa, ali su u isto vreme ostavili prostor za kontranapade Španije.

U 82. minutu, David Silva je zapečatio sudbinu Rusa. Ponovo je asistirao odlični Fabregas, koji je ubacio loptu u šesnaesterac, a Silva imao vremena da je prihvati i da se namesti na šut za 3:0.

Španija zasluženo ide u finale, njihovo prvo posle 24-godišnje pauze. 1984. godine izgubili su od Francuske, a jedinu titulu kontinentalnog prvaka osvojili su 1964. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: