Grupa A: Ko će dalje sa Portugalom?

Izvor: B92

Subota, 07.06.2008.

00:02

Default images

Prvog dana Trinaestog šampionata Evrope na programu su utakmice u grupi A. Prvenstvo otvaraju selekcije Švajcarske i Češke utakmicom koja se u Bazelu igra od 18 časova. Večernji meč od 20.45 igra se u Ženevi, gde se Portugal sastaje sa Turskom. Utakmice u grupi A igraju se još 11. i 15. juna, a u drugoj fazi grupa A ukršta se sa grupom B.

Apsolutni favorit grupe A je selekcija Portugala. Predvođeni Kristijanom Ronaldom, nesumnjivo najboljim igračem na svetu ove sezone, Portugalci iza sebe imaju finale Evropskomg i polufinale Svetskog prvenstva. Radi se o izuzetno mladoj ekipi, u kojoj Ronaldo, Nani, Mutinjo i Velozo imaju 23 godine ili manje. Niz mladih talentovanih fudbalera došao je u pravom trenutku, kada su sa scene sišli Figo, Rui Košta i ostali članovi zlatne generacije koja je Portugal lansirala u vrh svetskog fudbala. Ipak, portugalski tim nije neiskusan, jer Deko, Karvaljo i Fereira imaju titulu prvaka Evrope sa Portom, a Kvarežma, Simao, Nuno Gomaš i Ugo Almeida već godinama igraju u ozbiljnim takmičenjima.

Švajcarska se na šampionat plasirala kao domaćin i po rangu na listi FIFA zauzima tek petnaesto mesto među 16 učesnika, ali je to još jedan mladi tim sa fantastičnim potencijalom. Selektor Jakob Kun sproveo je smenu generacija i sastavio tim koji se bazira na momcima koji su sa uspehom igrali na šampionatima mlađih kategorija. Imena kakva su Barneta, Senderos, Cigler, Behrami, Džemailji, Đuru, Želson ili Vonlanten poznata su ljubiteljima fudbala širom Evrope, a golman Dijego Benaljo je Kebijevo tajno oružje za ovo prvenstvo. Iskustvo donosi napad u sastavu Fraj, Štreler, N’Kufo. Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj Švajcarci su ispali u osmini finala na penale, ne primivši nijedan gol na četiri utakmice.
AP
Češka selekcija dobila je nekoliko teških udaraca u poslednjim mesecima. Pavel Nedved nije prihvatio da se vrati iz penzije, a Tomaš Rosicki je doživeo dovoljno tešku povredu da ga spreči da dođe na šampionat. Karel Brikner će zato morati da mesto plejmejkera poveri 35-godišnjem Tomasu Galaseku, ispred koga igra već tradicionalni tandem Koler – Baroš. Ključ uspeha češkog tima, koji je bez problema prošao kroz grupu, je u odbrani, koja je primila pet golova na 12 mečeva.

Turski tim prvi put je velikoj pozornici posle 2002, kada je na veliko iznenađenje bio treći na svetu. Prolaz su izborili kroz tešku grupu, pobedama na terenima najvećih rivala, i odličnim učinkom u finišu. Glavna snaga tima su ofanzivni vezni igrači Altintop, Baštirk i Emre, kao i nešto istureniji Nihat. Napadači Šentirk, Šanli i Kazim nemaju mnogo iskustva, a nesumnjovo najveći problem turskog tima su golmani. Volkan Demirel je nacionalni heroj, pošto je briljantno branio penale u Ligi šampiona, ali je i on sklon primanju kiks-golova.

Utakmice grupe A igraće se u Bazelu i Ženevi, s tim što će stadion Sankt Jakob Park u Bazelu u sve tri utakmice biti domaćin selekciji Švajcarske. U izjednačenoj grupi kakva je ova, veliku ulogu igra i raspored mečeva, a čini se da je on na strani Portugalaca i Švajcaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: